Hürriyet Treni yarenler şehrinde

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Treni yarenler şehrinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2009 00:00

Hürriyet Treni, yarenler diyarı Çankırı’da, Belediye Çocuk Meclisi üyeleri ve coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı.

Hürriyet Treni, yarenler diyarı Çankırı’da Vali Vekili Şerefnur Oktay, Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Haskılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar, Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Kesik, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şerafettin Erdoğan, Belediye Çocuk Meclisi üyeleri, Gençlik Meclisi folklor ekibi ve yüzlerce minik tarafından karşılandı.
Vali Vekili Oktay, trenin insan hakları gibi çok önemli bir konuda insanların dikkatini çekmek için Türkiye’yi dolaşmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Haskılıç ise “Trenin hareket ettiği başlangıç noktasından gideceğiniz son noktaya kadar her yere gerçek manada demokrasi ve insan hakları mesajlarını ulaştırmanızı temenni ediyorum” dedi. Hürriyet Treni’nin Çankırı’ya ulaşmasından itibaren gün boyu çocuklara yönelik etkinlikler düzenlendi.

Çocuklar sahneden seyretti

Çankırı’da Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun En Mutlu Kim adlı oyununu seyredenler o kadar kalabalıktı ki oyuncular, anaokulu öğrencilerini izdihamdan korumak için sahne üstüne almak zorunda kaldılar.

Emel Armutçu / İşte gittik geliyoruz

Geçen yıl, ilk Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür yolculuğunda 13 vagonlu, 340 metre uzunluğundaki trenimizle tam 33 şehir merkezi ve sekiz ilçeden oluşan 41 durağı aşmıştık. Bugün Adapazarı, yarın İzmit derken, ikinci Hürriyet Hakkımızdır yolculuğumuzun da sonuna yaklaşıyoruz. Edirne ve Kırklareli’den sonra Haydarpaşa’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda varıyoruz 42’inci durağa ve rayların sonuna.
Bu kez 15 vagonlu, uzunluğu 400 metreye ulaşan rengarenk trenimizle 9 Eylül’den bu yana, tam 44 gündür yollardayız ve bugün 37’nci durağımız Adapazarı’nı ziyaret ediyoruz.
Kucakladık, kucaklandık
Bugüne kadar Ege’de, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’da, güneyde 36 durak aştık. Her istasyonda sergilerimizi, standlarımızı, bandomuzu kurduk, tiyatro ve karaoke sahnemizi, seminer salonlarımızı açtık, meydanlarda ha(l)k konserleri düzenledik, binlerce çocuk ve büyük tarafından kucaklandık.
Coca-Cola, Hayata Artı Gençlik Projesi kapsamındaki çevre sergisini ve vardığımız illerdeki gençlerin projelerini tanıttı, çocuklarla doğa oyunları oynadı, şehirlerin “ekolojik ayakizi”ni ölçtü. Ayrıca “Mutluluk da hakkımızdır” diyerek, ziyaretçileri karaoke imkanı ve Mutluluk Bandosu’yla eğlendirdi.
Hürriyet Gazetesi ve Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu’nun ortaklaşa hazırladığı “Biraz da Siz Uslu Durun ve Ödevinizi Yapın” adlı sergi, ailelere, devlete ve topluma çocukları ihmal ve istismar etmemeleri için neler yapmaları gerektiğini anlattı. Fişek Enstitüsü’nün “Çalışan Çocuklar Fotoğraf Sergisi” ise çocuk emeğinin nasıl sömürüldüğünü...
Akbank Çocuk Tiyatrosu, “En Mutlu Kim” oyununuyla yine çocukların -ve büyüklerin- gözdesiydi.
Hürriyet Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası çerçevesinde her durakta ikişer saatlik seminerler yapıldı. Uluslararası Af Örgütü çocuklarla bu trene özel Haklı Çocuk Oyunu’nu oynadı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK, zorunlu deprem sigortasına dikkat çekti. Serhan Şeşen anısına hayata dair Tren Sohbetleri yapıldı.
Tarihe not düşmek
Etkisi dalgalar halinde yayılan, her günü dolu dolu geçen bir programdı. Bunca gün, bunca yerden toplanmış çocuk gülüşleri, şehir ve insan hikayeleri, acı tatlı anılarla dönüyoruz işte. Hepsini kitabımız, belgeselimiz ve sergilerimizle paylaşacağız sizlerle. Seneye, yeniden yollara dökülene dek, haklarımız konusunda neler kazandığımızı, herhangi bir şey kaybedip kaybetmediğimizi takip edeceğiz. Çünkü neden; Hürriyet Hakkımızdır da ondan.
Bunu sadece bizim söylemediğimizi, Türkiye’nin her yanında insan, kadın ve çocuk hakları, aile içi şiddet ve temiz bir çevre için birilerinin kafa yorduğunu bir kez daha görmek, tarihe not düşmek güzeldi. Dün Çocuk Meclisi tarafından karşılandığımız Çankırı’da olduğu gibi...
Ayrıca Şabanözü Şehit Murat Somuncu İlköğretim Okulu’ndan 16 kişilik bir öğrenci grubu geldi vagonun kapısına. Öğretmenleri Veysel Mucazoğulları’yla, “medya okur yazarlığı” konulu bir gezi düzenlemişler trene. Bize sordukları sorulardan bir ikisi şöyleydi:

Türkiye’de devletin Milli Eğitim’e ayırdığı pay, bütçenin sadece yüzde 10’u. Bu bir hak ihlali değil midir?

Siz Doğu’yu da gezdiniz. Orada kız çocukları okumakta zorluk çekiyor, bu konuda bir sosyal sorumluluk projesi yapmayı düşünüyor musunuz?

KAYSERİ VE ZONGULDAK’IN HÜRRİYET’ÇİLERİ

Hürriyet Treni etkinlikleri kapsamında Kayseri’de yapılan Yaysat bayi toplantısına, Yaysat Bölge Baş Bayii Yemen Öztürk,Yaysat Bölge Müdürü Fatih Erikli, yardımcısı Oğuz Akyürek ve Kayseri Bölgesi son satıcıları katıldı. Zonguldak’ta ise Yaysat Bölge Baş Bayii Necati Özen, Bölge Yöneticisi Adnan Menevşe, yardımcısı Fatma Çamlı ve Zonguldak Son Satıcıları bir araya geldi.

BUGÜN ADAPAZARI YARIN İZMİT’TEYİZ

 YarIn Hürriyet alan tüm İzmitlilere Hürriyet Hakkımızdır Treni kalemi ve puzzle’ı, “Davetsiz Misafir” ve “Yörüklerden Unutulmuş Masallar” dergileri ile birlikte Atatürk Posteri hediye. Ayrıca 23-29 Ekim tarihleri arasında Hürriyet’in logosunu tarihiyle birlikte kesip (7 adet) başbayiye getiren herkese Latife Hanım DVD+Kitap.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!