Hürriyet Treni Sakarya'da

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Treni Sakaryada
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 16:06

HÜRRİYET Gazetesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) işbirliğiyle oluşturulan ‘Hürriyet Hakkımızdır, Tren özgürlüktür’ treni bugün Adapazarı'na geldi.

Adapazarı Gar’ında bu sabah gerçekleştirilen karşılamada Vali Hüseyin Atak, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ile diğer il protokolü hazır bulunurken, tren içindeki sohbetlerde Türkiye Vagon Sanayii A.Ş.’nin (TÜVASAŞ) Adapazı’nda bulunması nedeniyle sohbetlerın ağırlık noktası trenler ve deprem oldu.

Adapazarı Garı’nda saat 10.00’da gerçekleştirilen karşılama töreninde Vali Hüseyin Atak, Hürriyet Treni proje sorumlusu Emel Armutçu’ya çiçek verdi. Vali Hüseyin Atak, günlerdir trenin yolunu gözlediklerini belirtirken, bir an önce vagonları görmek için sabırsızlandığını söyledi.

Karşılamada bando ve folklor ekipleri de yer alırken, Sakarya’nın bazı ilçelerinden de katılımlar oldu. Kalabalık bir halk topluluğunun da yeraldığı karşılamanın ardından vagonlar gezildi. Garda, Hürriyet Gazetesi’nin kuruluşundan bu yana çeşitli yıllarda yayınlanmış birinci sayfa örneklerinden oluşan sergi büyük ilgi gördü. Sakarya Valisi Hüseyin Atak ile Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran’a, doğum tarihlerinde yayınlanan Hürriyet Gazetesi’nin birinci sayfalarının örnek çıkışları hediye edildi. Sakaryalılar da, vagon içinde kuyruğa girerek doğum tarihlerini söyleyip o tarihli Hürriyet Gazetesi’nin örneğini aldı.

Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu’nun, treni karşılamaya gelen kadınlarla yaptığı sohbet toplantısında, aile içi şiddet konusunda aydınlatıcı bilgiler vererek, kadınların hakları konusunda da bilgilendirmede bulundu.
Toplantı Vagonu’nda Vali Hüseyin Atak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ve Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki’nin de hazır bulunduğu sohbet toplantısında ise, konuşmaların ağırlığını tren ve deprem oluşturdu.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Adapazarı’nın Kuzey Anadolu Fay Kuşağı üzerinde bulunduğunu, 1967’den sonra 17 Ağustos 1999 Depreminde de ağır hasar gördüğünü hatırlatarak, mevcut yerleşim biriminde hala çok katlı binalarla ilgili sorunlar yaşandığını anlattı.

DEPREM VE KONUT AÇIĞI

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ise 17 Ağustos Depreminde büyük hasar gören kentten diğer kentlere büyük göçler yaşandığını, ancak aradan geçen 9 yıllık süre içinde gidenlerin çoğunluğunun geri döndüğünü anlattı. Aziz Duran, mevcut yerleşim birimindeki zemin sıvılaşması nedeniyle burada çok katlı bina yapılmasının mümkün olmadığını, halen kette yıktırılması gereken 100 civarında onarım yapılma süresi aşılmış bina bulunduğunu belirtti. Başkan Duran, kentin tamamının kuzeydeki sağlam zeminli yeni yerleşim bölgesine taşınmasının hedeflendiğini, kentte hala büyük ölçüde konut sıkıntısı bulunduğunu da belirterek, “Malesef bazı vatandaşlar verimli tarım alanlarını konut alanı olarak kullanmaya başladı. Bizim amacımız buralar yerine konutların zemini sağlam olan yeni yerleşim birimine yapılmasını sağlamak. Bu amaçla şu anda 25 bin yeni konut yaptırıyoruz” dedi.

Toplantıda kısa adı ‘Tüvasaş’ olan Türkiye Vagon Sanayii A.Ş.’nin de Adapazarı’nda olması ve hızlı trenlerin bir bölümünün de burada inşa edilmesi nedeniyle Tüvasaş Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki ile de trenler konuşuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!