Hulki Saner toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Hulki Saner toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2005 16:45

Ayşecik ve Turist Ömer'in de aralarında bulunduğu çok sayıda filme imza atan yönetmen, müzik yapımcısı, besteci Hulki Saner, İstanbul'da toprağa verildi. Saner için Bebek Camii'nde öğleyin cenaze namazı kılındı.Törende gazetecilere Saner'i anlatan Hülya Koçyiğit, Saner'i gözyaşlarıyla, elemle yollamadıklarını belirterek, onun herkese neşe verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Koçyiğit, aynı zamanda bariton olan Saner'le, kendisi çocuk korosundayken “Tosca” operasında tanıştıklarını anlatarak, “Hepimiz geldik, gidiyoruz. Önemli olan hoş bir seda bırakabilmek. Hulki ağabey çok hoş bir seda bıraktı” dedi.

İlyas Salman da, Saner'le 4-5 filmde birlikte çalıştıklarını belirterek, “Hulki Saner, bütün damarlarıyla hayata ve sanata yapışmış bir insandı. Çok güzel bir adamdı” diye konuştu.

Saner'in kendine özgü bir insan olduğunu kaydeden Salman, onun, sanattan kazandığını yine sanata harcamak gibi kutsal bir tarafı da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Osman Yağmurdereli de, Saner'in büyükleri, ağabeyleri olduğunu ifade ederek, “Biz biraz vefada eksiklik yapıyoruz. Şimdi buradayız hep beraber. Ama ölmeden önce Hulki ağabeyi arayıp soramadık. Yanlış yapıyoruz. Allah rahmet eylesin” dedi.

Haberin Devamı

Çolpan İlhan da, Saner'in Türk sinemasına çok değerli katkıları bulunduğunu ve yerinin doldurulamayacağını vurgulayarak, çok üzgün olduğunu dile getirdi.

Saner'in cenazesine, eşi Sema, oğulları Adnan, Metin ve kızı Yasemin Saner'in yanı sıra Ferdi Tayfur, Erol Büyükburç, Ekrem Bora, Sibel Turnagöl, İlham Gencer, Müjdat Gezen, Faruk Peker, Göksel Arsoy, Türker İnanoğlu'nun da aralarında bulunduğu sanat dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Saner'in cenazesi daha sonra götürüldüğü Sahrayı Cedit Mezarlığı'nda toprağa verildi.
  
İstanbul'da 1921 yılında doğan Saner, Kimya Fakültesi'nden mezun olmasının ardından 1944'de ABD'ye giderek kimya ve müzik eğitimi aldı. 1952'de İstanbul Operası'na giren ve bas-bariton olarak “Tosca” operasıyla başrole çıkan Saner, İstanbul Radyosu'nda “Melodi Kervanı” adlı programı hazırladı.

Saner, “Caz Topluluğu” adıyla bir ekip oluşturdu ve 1956 yılında fon müzikleri hazırlayarak sinemaya girdi. Aynı yıl kendi adına film şirketi kurup yapımcılığa, 1958 yılında ise yönetmenliğe başlayan Saner, Sadri Alışık'ın başrolünde oynadığı “Turist Ömer” dizisiyle ün yaptı.

Emel Sayın, Erol Büyükburç gibi şarkıcıların başrol oynadığı filmlere de yönetmen olarak imza atan Saner, bir süre plak yapımcılığı ve besteler yaptı, şarkı sözü yazdı. 1990'lı yıllarda TV dizileri için müzik hazırlayan Saner, SESAM'ın başkanlığı görevini de üstlendi.

Haberin Devamı

Hulki Saner'in yönettiği bazı filmler şöyle: “Sevmek Günah mı?, Taş Bebek, Bir Demet Yasemen, Ayşecik, Turist Ömer, Cibali Karakolu, Bir Damat Aranıyor, Avare Aşık, Kavanoz Dipli Dünya, Damdaki Kemancı, Gülüzar, Çam Sakızı, Aptal Şampiyon, Yeşil Yeşil, Hababam Taburu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!