Hükümlülere erken tahliye yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Hükümlülere erken tahliye yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2012 00:00

Denetimli serbestlikle cezaevinden erken tahliye yolu açıldı. TBMM’de dün kabul edilen Denetimli Serbestlik Yasası değişikliğiyle açık cezaevlerindeki 15 bin hükümlüye son bir yıllık cezalarını cezaevi dışında çekebilme olanağı sağlandı.

Açık cezaevinde en az 6 aydır kalan iyi halli hükümlülere infaz hâkimlerinin kararıyla erken şartlı tahliye yolu açıldı. Bütün partilerin ortak önergesiyle yapılan son dakika değişikliğiyle, 6 yaşına kadar çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine 2 yıl kalan kadın hükümlüler ile ağır hastalık, sakatlık ya da kocama nedeniyle yaşamlarını yalnız sürdüremeyen hükümlülerden koşullu salıverilmesine 3 yıl kalanların da erken tahliyeden yararlanabilmeleri sağlandı. Bu hükümlüler durumlarını Adli Tıp Kurumu’nun onaylayacağı bir raporla belgelendirecekler. Denetimli serbestlikten, ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar ile örgüt ve terör suçundan mahkûm olanlar ise yararlanamayacak.

Ücretsiz çalışacaklar

Denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilecekler kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılacak. Bu kapsamda tahliye olanlara zorunlu olarak eğitim programlarına katılma, belli çevre sınırları dışına çıkmama ya da belirlenen yerlere gitmeme, konuttan ya da belirlenen bir çevreden ayrılmama, yurtdışına çıkmama, belirlenen bir stada gitmeme, belirli zamanlarda karakola giderek imza atmak, tedavi programlarına katılma, eğitime devam etme gibi önlemler de uygulanacak.

Muhalefetin ücretsiz çalıştırmaya, anayasanın angaryayı yasakladığı gerekçesiyle karşı çıkması ve CHP’nin cezaevindeki milletvekillerini kurtarmaya yönelik yasaya “milletvekili seçilenler tutuksuz yargılanır” ifadesinin eklenmesine ilişkin önergeleri AK Partililerin oylarıyla kabul görmedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, uygulamanın cezaevlerini boşaltma amaçlı olmadığını savunarak, “Türkiye’de alternatif ceza infaz yöntemlerini geliştirmek için attığımız bir adımdır. Bugün için 15 bin kişiyi kapsıyor, ancak bu sonraki yıllarda da devam edecek kalıcı bir uygulamadır, her yıl 13-14 bin kişi tahliye olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!