Hükümetten en büyük irtica operasyonu...

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten en büyük irtica operasyonu...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

İrticai failiyetleri saptanan 328 vali yardımcısı ve kaymakamın görevden alınmasına ilişkin kararname dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayına sunuldu.

Hükümet bugüne kadar yaptığı en büyük ‘‘irtica operasyonunu’’ dün gerçekleştirdi. İrticai faaliyetleri tespit edilen 328 vali yardımcısı ve kaymakamın görevden alınmasına ilişkin kararname Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuldu. Vali yardımcısı ve kaymakamların irticai faaliyetlerinin, Başbakanlık Takip Kurulu ve İçişleri Bakanlığı Müfettiş ve Teftiş Kurulu üyelerinin bir yıl süren takipleri sonucu hazırlanan raporları doğrultusunda tesbit edildiği bildirildi.

Özellikle Silahlı Kuvvetler'in, yeterince etkin çalışmadığı gerekçesiyle zaman zaman eleştiri konusu yaptığı İçişleri Bakanlığı'ndaki bu en büyük operasyon için Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayını aldığı öğrenildi.

‘UYGULAMAM’ DEMİŞTİ

Dört ay önce emekliye ayrılan Nevşehir Valisi Şinasi Kuş'un yerine de kararname ile atama yapıldı. Kuş, geçen yıl Ankara'da düzenlenen irticayı önlemeye dönük valiler toplantısında, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'na ‘‘Ben bu kararları uygulamam’’ restini çekmişti. Emekliye ayrılan ve 4 aydır vekaletle yürütülen Nevşehir Valiliği'ne İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Mehmet Yılmaz'ın getirileceği öğrenildi. Kararnameyle, bazı vali yardımcıları da görevlerinden alındı. Ancak kararnamenin yüzde 90'ını kaymakamlar oluşturdu. Görevden alınan kaymakamlar arasında kadın eli sıkmayan, irticai örgütler ve tarikatlarla örgütsel ve organik bağı olan isimlerin bulunduğu bildirildi.

MUTABAKAT SAĞLANDI

Büyük bir gizlilik içinde yürütülen kararname hazırlanırken Yılmaz, birkaç kez Cumhurbaşkanı'na hem Başbakanlık Takip Kurulu, hem de istihbarat raporları hakkında bilgi verdi. Yılmaz'ın son olarak geçen hafta Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede, tam bir mutabakat sağlandı ve kararname önceki akşam Köşk'e gönderildi.

Demirel'in sözlü onay verdiği bu kararnameyi hafta sonu Kırkpınar güreşlerine katılması dolayısıyla imzalayamadığı belirtildi. Kararname üzerinde dün son kez çalışan Demirel'in, bugün imzalayarak Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlığa göndermesi bekleniyor.

İçişleri Bakanı Başesgioğlu da dün Hürriyet'in sorularını yanıtlarken kararnameyi doğruladı. Başesgioğlu, kaymakam tayinlerinin irticai faaliyetler kapsamında değerlendirmekten kaçındı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!