Hükümetin gerekçeleri CHP'yi ikna etmedi

Güncelleme Tarihi:

Hükümetin gerekçeleri CHPyi ikna etmedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2012 14:38

HÜKÜMET kaynaklarından CHP kurmaylarına, Suriye’den Akçakale’ye düşen bomba hakkında “Yaklaşık 40 dakika süren ve altısının direkt Türkiye topraklarına düştüğü bir bombalamanın parçası” bilgisi verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kaynakların, CHP’ye “Genelkurmay, ‘40 dakika süren’ süren bombalama nedeniyle süreci Türkiye’ye yönelik bir saldırısı olarak değerlendiriyor” dediği bildirildi.

Caber Kalesi ve Süleyman Şah Türbesi

Hükümet kaynaklarının argümanlarından biri ise Suriye toprakları içinde yer alan ve Türkiye toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’nin de bulunduğu Caber Kalesi oldu. Hükümetten CHP’ye “Kaleye ulaşımı sağlayan köprü çatışmalar sonucu yıkıldı. En büyük endişelerimizden biri de kalenin güvenliğinden sorumlu birliğimizin bir saldırıya uğraması, can güvenliklerinin tehlikeye düşmesi, toprağımızın işgal edilmesi” bilgisi verildi.

Amacımız caydırıcılık

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de hükümet kanadının verdiği bilgilere ek olarak “Türkiye’yi savaşa sürüklüyorsunuz” endişesini dile getiren CHP kurmaylarına, “Kimse meraklanmasın, biz de sizin gibi savaş istemiyoruz. Sadece ‘caydırıcılık’ nedeniyle böyle bir tezkereyi çıkartmayı uygun bulduk” dedi.

Haberin Devamı

Neden 5’inci madde değil

Edinilen bilgilere göre CHP adına süreci koordine eden isimlerden İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ise hükümetin saldırı gerekçesine, “Öyleyse neden NATO’yu, NATO Şartı’nın ‘Bir üye devletin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı tehdit altında olması durumunda tüm üye devletlerin birlikte istişarelerde bulunması’ olarak düzenlenen 4’üncü maddeden çağırdınız? Eğer bu bir saldırıysa ‘Üye bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin birlikte savaşmasını’ öngören 5’inci maddeden çağırmalıydınız. Demek ki siz de bu süreci bir saldırı olarak değerlendirmiyorsunuz?” karşılığını verdi.

Abdullah Gül örneği

Korutürk, 2001 yılında dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül’ün “Afganistan Tezkeresi” ile ilgili TBMM’de yaptığı “Kapsamı, sınırı, süresi belli olmayan bir şekilde TSK’nın yurtdışına gönderilmesini uygun bulmuyoruz” yönündeki konuşmasını da hatırlattı.

Kılıçdaroğlu uyardı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yi “Grup başkanvekillerimiz, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile milletvekilleri Osman Korutürk ve Rıza Türmen dışında hiçbir milletvekili tezkere konusunda konuşmasın” uyarısı yaptı. Kılıçdaroğlu’nun uyarısı üzerine tüm milletvekilleri sms ile uyarıldı. Kılıçdaroğlu, Suriye ile igili gelişmeler nedeniyle 5-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceği İstanbul ve Samsun programlarını iptal etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!