Hükümete yurtdışı çıkış harcı teşekkürü

Güncelleme Tarihi:

Hükümete yurtdışı çıkış harcı teşekkürü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2006 12:50

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yurtdışına çıkışta alınan 70 YTL'lik harcın 15 YTL'ye indirilmesinin son derece olumlu ve yerinde bir karar olduğunu söyledi. Demirtaş, “Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan olmak üzere tüm hükümet üyelerine teşekkür ediyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, özellikle Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaretin ve turizmin geliştirilmesi için uzun süredir yurtdışına çıkışta alınan harçların kaldırılması için çeşitli girişimler yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin Ege kıyıları ile Yunanistan'ın Ege adaları arasındaki mesafenin bir saatin bile altında olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Bu kadar yakın olmamıza rağmen, iki ülke arasındaki ticaretin gelişiminin önündeki en büyük engel yurtdışına çıkış harcı ve vize sorunuydu.

70 YTL'lik bu harç gemi ile yapılacak yolculuktan bile pahalıya geliyordu. Çeşme'den Sakız'a, Ayvalık'tan Midilli'ye ulaşım ücreti 30 euro (55 YTL) civarındayken, 70 YTL yurtdışına çıkış harcı ödemeniz gerekiyordu. Bu da ticaretimizin, turizmimizin önünde büyük engel oluşturuyordu” dedi. Demirtaş, diğer yandan iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve dostluğun güçlenmesi için, karşılıklı gidiş ve gelişlerin her şekilde kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

İKİ TARAFIN ORTAK İSTEĞİYDİ

Demirtaş, yurtdışına çıkışta alınan harcın kaldırılması için yaptıkları girişimlere son olarak, 16- 19 Kasım 2006 tarihleri arasında Marmaris ve Rodos'ta düzenlenen 7'nci Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi'ndeki başvuruyu eklediklerini söyledi. Zirveye katılan Türk ve Yunan Oda Başkanları ile işadamlarının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ortak bir mektup gönderdiğine değinen Demirtaş, “Mektubumuzda, yurtdışına çıkışta alınan harcın kaldırılması gerektiğini ifade etmiştik” dedi.

Taleplerinin 70 YTL'lik harcın tamamen kaldırılması yolunda olduğunu dile getiren Demirtaş, “Çünkü bu işlem aynı zamanda bürokrasi, havalimanlarında ve limanlarda kuyruklar yaratıyordu. Ancak 70 YTL'den 15 YTL'ye indirilmesi de hepimizi çok sevindiren bir gelişme oldu. Bu ücretin, bilet fiyatlarına da eklenebilecek olması, bürokrasiyi azaltacaktır. Biz bunu ilk adım olarak nitelendiriyoruz. Eminiz ki bir süre sonra da tamamen kalkacaktır. Bu harcın yüzde 400 oranında indirilmesi, başta Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret olmak üzere, ülkemizin dış ticaretini çok olumlu etkileyecektir. Artık, Yunan adalarına mal satmaya gitmek isteyen işadamlarımız, bilet parasından fazla harç ödemekten kurtulacaklar” diye konuştu. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan olmak üzere tüm hükümet üyelerine teşekkür ettiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!