Hükümete bağımlı yargı isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Hükümete bağımlı yargı isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 00:00

Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısının Cumhuriyet tarihinde görülmemiş şekilde arttırılmak istenmesinin nedeni, siyasi iktidara bağımlı bir yüksek yargı yaratmaktır. Yüksek yargının yürütme organına bağımlı kılınması sonucunda, demokrasinin vazgeçilmez şartı olan kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacaktır.

ADALET Komisyonu’nda kriz yaratan ve CHP’li 5 üyenin istifası ile protesto edilen yargı tasarısına dün 24 baro ortak açıklamayla tepki gösterdi. Barolar, hükümeti, “Bağımlı yargı yaratmaya dönük bu girişimden çok geç olmadan vazgeçmeye” çağırdı. Yeni HSYK’nin Adalet Bakanlığı’nın dairesi haline getirildiği, Anayasa Mahkemesi’nin hükümet tasarıyla, “süper temyiz mahkemesi” gibi yapılandırıldığı, son tasarı ile de Yargıtay ve Danıştay’ın “yürütme organına bağımlı kılınmak” istendiği iddia edildi. Tasarının “hukuk güvenliğini tamamen yok edeceği” ve “demokrasimizin telafisi çok zor zararlara uğratacağı” iddia edildi. Demokrasinin önündeki engelleri kaldıracak, toplumsal uzlaşmayı sağlayacak, ayrışmalara son verecek, yeni bir anayasa hazırlanması, özel yetkili ağır cezalar kaldırılarak, barolarla işbirliği içinde yargı reformu hazırlanması çağrısı yapılan bildiride özetle şöyle denildi:

Totaliter rejime gidiş

“Hukuki güvenliği tamamen yok edecek, Türkiye’yi hukuk devleti olmaktan tamamen çıkaracak, totaliter bir rejime zemin hazırlayacak böyle bir gidişe karşı koymak ve toplumu uyarmak hukukçuların, baroların ve bütün sivil toplum kuruluşlarının tarihsel bir görevidir.

Teminat kalmayacak

Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısının Cumhuriyet tarihinde görülmemiş şekilde arttırılmak istenmesinin nedeni, siyasi iktidara bağımlı bir yüksek yargı yaratmaktır. Yargıtay ve Danıştay’a üye seçimi, siyasi iktidara bağımlı hale getirilmiş bu HSYK tarafından yapılacaktır. Yargıtay-Danıştay, iş yükü bahane edilerek, yürütme organına bağımlı hale getirmektir. Yüksek yargının yürütme organına bağımlı kılınması sonucunda, demokrasinin vazgeçilmez şartı olan kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacaktır. Hiçbir yüksek hâkimin teminatı kalmayacaktır.

Tahribat yaratacak

Hukuk güvenliği tamamen ortadan kalkacak ve telafisi mümkün olmayacak bir tahribat yaratacaktır. Demokrasi adına yapıldığı ileri sürülen uygulamalarla demokrasimiz telafisi çok zor zararlara uğramadan ve kişi özgürlüklerimiz tamamen güvencesiz bırakılmadan önce duyarlı kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”

İmzalayan barolar

Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, Giresun, İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sinop, Tekirdağ, Tunceli, Uşak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!