Hükümet sınıfta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Hükümet sınıfta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2003 01:46

CHP, Gül hükümetine 38 dersten not verdi. ‘Erken yaşlanma’ teshisi konulan hükümet, çoğu notu zayıf olduğu için sınıfı geçemedi.


CHP 100. gününü dolduran AKP hükümeti için hazırladığı 38 derslik karnede, iktidara ‘progeria-erken yaşlanma’ teshisi koydu. CHP Lideri Deniz Baykal başkanlığında CHP'nin ekonomi kurmayları, hükümetin 100 günlük icraatını değerlendirerek ayrıntılı bir rapor hazırladı. CHP grup başkanvekillerinin dün basın toplantısıyla açıkladığı raporda, hükümete 38 ders başlığıyla ‘pekiyi, iyi, orta, zayıf ve sıfır’ notları verildi.

CHP TBMM Grup Başkanvekili Oğuz Oyan, ‘‘AKP hükümeti sınıfta kalmıştır. İktidarın icraatını anlatan bir kitap hazırladık ancak kitap yapılanlarla değil yapılamayanlarla dolu’’ dedi.

Kemal Derviş'in başkanlığındaki Bilim-Yönetim ve Kültür Platformu ile CHP grubundaki ekonomistler 100 gün değerlendirme raporu üzerinde 2 haftadır çalışıyorlardı. Raporu hazırlayan ekip içinde Kemal Derviş, Algan Hacaloğlu, Yakup Kepenek, Mustafa Özyürek, Oğuz Oyan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekonomi Masası'nın teknik kadrosu bulunuyor.

SADECE İHRACAT VE AB'DEN GEÇER NOT

CHP ‘Temel dersler’den sadece ihracat ve AB konusunda iktidara geçer not verdi. CHP'nin düzenlediği karneye göre AKP ihracattan ‘iyi’, AB'den ise ‘orta’ not aldı. Diğer notlar ise zayıf ve sıfır çıktı.

Karnedeki ‘Seçimlik dersler’de ise bol bol ‘pekiyi’ bulunuyor. CHP, AKP iktidarına seçimlik dersler arasında bulunan ‘Tezkere hazırlama yeteneği’nden ‘pekiyi’, ‘Tezkereyi kabul ettirme yeteneği’nden ise ‘orta’ verdi. Karnede ‘Halka karşı sözünün eri olma’ ‘zayıf’, ‘ABD’ye karşı sözünün eri olma' dersi ‘orta’ olarak yer aldı.

İLLER ARASINDA ÖDEME AYRIMCILIĞI

CHP'nin raporunda AKP iktidarının iller arasında ayrımcılık yaptığı da savunuluyor. Çiftçilere yapılan doğrudan gelir ödemesi kalemlerinin incelendiği rapora göre hükümet 36 ilde doğrudan gelir ödemelerinin tamamını yaptı.

11 ilde ödemelerin yüzde 50'si yapılırken, 31 ilde ise doğrudan gelir ödemesinin yüzde 40'ı ödendi. Ağrı, Hakkári'ye ise hiç ödeme yapılmadı. Başbakan Abdullah Gül'ün seçim bölgesi Kayseri de doğrudan gelir desteğinin yüzde 50'si ödenen illerden. AKP Lideri Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize ise ödemelerin tamamı yapılan iller arasında bulunuyor.

Kartal gibi izle

CHP Lideri Deniz Baykal, Türk Metal Sendikası'nın 9. Kadın İşçiler Büyük Kurultayı'na katıldı. Sendika Başkanı Mustafa Özbek, Baykal'a bir kartal heykelciği armağan ederek, sorunları bir kartal gibi izleyip, gerektiğinde pençesini geçirmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!