Hortumun büyüklüğü F-3

Güncelleme Tarihi:

Hortumun büyüklüğü F-3
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2004 01:12

Ankara Çubuk İlçesi Sünlü Köyü’nde önceki gün üç kişinin ölümüne neden olan hortumun ‘Fujita Ölçeği’ne göre büyüklüğü F3. ‘Şiddetli’ diye tanımlanan F3 büyüklüğündeki hortumların hızı saatte 300 kilometreyi geçebiliyor, otomobilleri uçurabiliyor.

ANKARA’nın Çubuk İlçesi Sünlü Köyü’nü yıkıp geçen ve 3 kişinin ölümüne, 21 kişinin yaralanmasına neden olan hortum felaketi, uzmanların belirttiğine göre İç Anadolu’da bugüne kadar ilk kez görüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanığı uzmanları, hortumun hızını ölçemediler, ancak hasara bakarak büyüklüğünü tespit ettiler. Hortumun hızını ölçmek için oluştuğu sırada cihazla izlemek gerekiyor. ABD’de bu iş için özel ekipler çalışıyor. Türkiye’de hortum sık rastlanan bir hava olayı olmadığı için bu tür cihazlar yok. Hortumun meydana geldiği saatlerde Ankara Esenboğa’da yapılan ölçümlere göre hava sıcaklığı 24 derece, nem oranı yüzde 53’tü. Rüzgar ise saatte 30 kilometre hızla esiyordu.

Kızılay, köyde 50 çadır dağıttı. Çubuk Kaymakamı Mehmet Niyazi Tanınır, hortumdan 32 konut, 14 ahır, köy okulu ve bir dükkanın hasar gördüğünü, ayrıca 15 tarla, 1 sera, 1 sebze bahçesi ile 400 ağaç ve bazı tarım aletlerinin de zarara uğradığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!