Hong Kong'da mafya kâbusu

Güncelleme Tarihi:

Hong Kongda mafya kâbusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hong Kong tuhaf günler yaşıyor. Bulunduğu bölgenin en büyük ekonomi merkezi olarak gösterilen Hong Kong'un Çin'e bağlanmasından sonra büyük mafya aileleri suçtan ellerini çektiler. Çin'in kararlı tutumu, yıllarca Hong Kong'u perde arkasından yöneten organize suç şebekelerinin görünürde çökmesine yol açtı ve suç oranı düştü. Ancak bu kez ortaya başka bir sorun çıktı. Dağılan mafya ailelerinden türeyen daha küçük ama çok daha acımasız mafya çeteleri, Hong Kong'a dehşet saçmaya başladı.

Küçük çeteler, mafyanın klasik para kazanma yöntemlerini benimsiyor. Ancak büyük mafya ailelerinin zorda kalmadıkça kullanmadıkları adam kaçırma ve ev baskını gibi yöntemleri daha sık uyguluyorlar. Çetelerin ilk hedefleri tabii ki zenginler. Bugüne kadar pek çok zengin ailenin bireylerinin bu çeteler tarafından kaçırıldığı biliniyor. Ancak bu kaçırma olayları mafyadan çekinildiği için polise veya basına yansıtılmıyor.

Örneğin Hong Kong'un en zengin isimlerinden Li Kashing'in oğlu Victor Li'nin bugüne kadar iki kez kaçırıldığı herkesçe biliniyor. Ancak aile bu iddiayı kabul etmiyor. İkinci kez kaçırıldığında evine üzerindenefes alması için delikler açılmış bir buzdolabının içinde dönen Victor Li'nin kurtarılması için, ailesinin milyonlarca dolar fidye ödediği söyleniyor.

acımasız mafya lideri

Bu çetelerin en kıdemli yöneticisi ise ‘‘Büyük Harcayıcı’’ olarak anılan Cheung Tse-keung. 43 yaşında olan ve sınırsız kumar oynamasıyla tanınan Cheung'un aslında acımasız bir mafya lideri olduğu bir türlü kanıtlanamıyor. 1991 yılında bir zırhlı aracı soyan ve 20 milyon dolarla ortadan kaybolan Cheung en büyük tehlikeyi bu olayda atlattı. 18 yıl hapse mahkum edilen ancak üç yıl yatıp çıkan Cheung'la ilgili diğer iddialar bir türlü ispatlanamadı.

Çetelerin sıkça uyguladığı bir diğer metod da ev baskını düzenlemek. Zengin semtlerdeki evleri basan çete mensupları, silah zoruyla evleri soyup soğana çeviriyorlar. Soygun sırasında tatmin olmazlarsa, evden bir kadın veya çocuk kaçırıp fidye istiyorlar.

Polis ise, bütün bu olup bitenler karşısında çaresiz durumda. Büyük mafya aileleriyle mücadele yöntemleri belli olan güvenlik güçleri, çoğu işsiz gençlerden oluşan yeni mafya çeteleriyle mücadelede yetersiz kalıyor. Dağılan mafya örgütlerinin elemanları, çevrelerine işsiz ve umutsuz gençleri toplayarak büyümeyi amaçlıyorlar. Şiddette sınır tanımayan yeni çeteler, akla hayale gelmeyecek cinayetleri büyük bir soğukkanlılıkla işliyorlar.

Polisin mafya çetelerine karşı etkisiz kalması, halkta da umutsuzluk yaratıyor. Kendi önlemlerini alma ihtiyacı duyan zenginler ‘‘Gurkhas’’ adı verilen özel güvenlik timleri tutuyorlar.

Hong Kong'un İngiliz egemenliği altında olduğu dönemde askerlik yapan kişilerin oluşturduğu ‘‘Gurkhas’’ timleri, büyük paralar karşılığında özel koruma hizmeti veriyorlar.

CIVA GİBİ

Yeni çetelerin büyük patronu olarak bilinen Cheung Tse-keung için ‘‘cıva gibi’’ deniyor.

Kendini iyi bir kumarbaz olarak tanıtan Cheung'un acımasız bir mafya lideri olduğu bir türlü kanıtlanamıyor.Hong Kong'ta gücünü giderek artıran çeteler, özellikle zenginleri hedef alan eylemleriyle çevreye korku saçıyor. Bir süre önce İngiltere'nin Çin'e devrettiği Hong Kong'da büyük mafya ailelerinin tahtına göz diken küçük ama çok daha tehlikeli mafya çeteleri; adam kaçırarak, ev baskınları düzenleyerek, uyuşturucu ticareti ve kaçakçılık yaparak hem halkı hem polisi çaresiz bırakıyor...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!