Hollanda'da oy kullandık

Güncelleme Tarihi:

Hollandada oy kullandık
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2007 12:47

Haberin Devamı

HOLLANDA’da eyalet meclislerinin yeni yüzlerinin belirlenmesi için dün sandık başına gidildi. Çeşitli partilerden 7’si kadın toplam 38 Türk asıllı adayın da yarıştığı eyalet meclisi seçimlerinde Hollanda vatandaşlığını elde etmiş yüz bini aşkın Türk’ün büyük bölümü sabahın erken saatlerinden itibaren tercihlerini kullanmak için sandık başı koştular.

Saat 07.30’da başlayan oy kullanma işlemi saat 21.00’a kadar sürdü. Toplam 442 belediyedeki 10 bin seçim noktasında 8500 bilgisayar kurulurken, aralarında Amsterdam’ın da bulunduğu 33 yerleşim biriminde ise klasik yöntemle oy kullanıldı. 12 milyon seçmenin bulunduğu Hollanda’da dün yapılan seçimlere 42 partiden toplam 3458 aday katıldı.

Geçtiğimiz kasım ayında yapılan erken genel seçimde parlamentoya 9 temsilci göndermeyi başaran İslam karşıtı popülist parti PVV (Özgürlük Partisi) eyalet meclisi seçimlerine katılmadı. CDA’nın (Hıristiyan Demokratlar) 429 aday ile başı çektiği yarışta, PvdA (İşçi Partisi) 352 adayla ikinci, SP (Sosyalist Parti) 339 aday ile üçüncü, VVD de (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) 338 aday ile dördüncü sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Oy kullanma işlemi sırasında ülkenin çeşitli kentlerindeki seçim noktalarında kurulan bilgisayarlardan 22’sinde meydana gelen arızalar kısa sürede giderildi. Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Kuzey Brabant, Limburg, Kuzey Hollanda, Overijssel, Güney Hollanda, Utrecht ve Zeeland eyalet meclislerinde önümüzdeki dört yıllık süreç için görev yapacak olan 564 üye, 29 Mayıs tarihindeki seçimde 75 kişilik senatonun yeni yüzlerini belirleyecekler.

2003 yılında yapılan ve katılım oranının yüzde 47,6’da kaldığı seçimlerde PvdA’lı Bekir Cebeci (Güney Hollanda), CDA’lı Sevilay Akkaş (Kuzey Hollanda), PvdA’lı Songül Akkaya (Kuzey Hollanda), PvdA’lı Erdinç Saçan, (Kuzey Brabant), PvdA’lı Selçuk Öztürk (Limburg), PvdA’lı Mehmet Kaplan (Gelderland), PvdA’lı Fethi Kıllı (Utrecht), PvdA’lı İbrahim Mercanoğlu (Overijssel) ve SP’li Düzgün Yıldırım (Overijssel) eyalet yönetimlerine girmeyi başarmışlardı.

Haberin Devamı

Tercih oylarının sayımı sonrası İşçi Partisi’nin (PvdA) Güney Hollanda Bölgesi için hazırladığı listenin 23’üncü

/images/100/0x0/55ea11fef018fbb8f8697a9d
sırasından yer verdiği Resul Özdemir de adına kullanılan 3480 oyla temsilcimiz olmayı başarmıştı. Seçimde 20 sandalye çıkaran Hıristiyan Demokratlar Birliği’nin (CDA) Güney Hollanda Eyaleti için hazırlamış olduğu listede 21’inci sıraya aldığı Yaşar Vural, partisinin VVD (Liberal Parti) ve PvdA (İşçi Partisi) ile üçlü koalisyon oluşturmasının ardından listede yaşanan kayma sonrası yedek üyelikten göreve çağrılmıştı. Flevoland Eyaleti’nde Sosyalist Partili Nuh Demirbilek 2003 yılında, Kuzey Hollanda Eyaleti’nde de VVD’li (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) Köksal Gör 2005 yılında yedekten göreve çağrılmışlardı.

Haberin Devamı

Dün yapılan seçim maratonuna ise PvdA’lı Songül Akkaya (Kuzey Hollanda), D66’lı Zafer Yurdakul (Kuzey Hollanda), GL’li Mehmet Uygun (Kuzey Hollanda), VVD’li Köksal Gör (Kuzey Hollanda), VVD’li Birol Kat (Kuzey Hollanda), NH-VSP’li Mustafa Yıldırım (Kuzey Hollanda), CDA’lı Yaşar Vural (Güney Hollanda), GL’li Sinan Cengiz (Güney Hollanda), GL’li Adnan Yılmaz (Güney Hollanda), PvdA’lı Resul Özdemir (Güney Hollanda), PvdA’lı Dilek Güneş (Güney Hollanda), PvdA’lı Gökmen Doğan (Güney Hollanda), VVD’li İhsan Temur (Güney Hollanda), GL’li Süleyman Kaplan (Utrecht), CDA’lı Ahmet Taşgan (Utrecht), PvdA’lı Dursun Kılıç (Utrecht), PvdA’lı Ersin Bölükbaşı (Utrecht), CDA’lı Lütfi Altuntaş (Overijssel), SP’li Düzgün Yıldırım (Overijssel), PvdA’lı Ramazan Kırmalı (Overijssel), PvdA’lı Kerziban Deniz (Overijssel), GL’li Ayşenur Ekici (Overijssel), SP’li Erdoğan Kaya (Gelderland), PvdA’lı Yasemin Çegerek (Gelderland), PvdA’lı Ayfer Artuç (Gelderland), GL’li Ünal Sözen (Gelderland), VVD’li Fahri Kaplan (Gelderland), PvdA’lı Fatma Mete (Groningen), CDA’lı Mahmut Kaptan (Groningen), SP’li Mahmut Erciyas (Kuzey Brabant), PvdA’lı Şengezer Erarslan (Kuzey Brabant), GL’li Selçuk Akıncı (Kuzey Brabant), PvdA’lı Bayram Erbişim (Zeeland), PvdA’lı Selçuk Öztürk (Limburg), CDA’lı Muzaffer Bozarslan (Limburg), CDA’lı Hanifi Alkılıç (Limburg), SP’li Nuh Demirbilek (Flevoland) ve PvdA’lı Ersan Taşkın (Flevoland) adlı adaylarımız katıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!