Hollanda Kraliçesi Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Hollanda Kraliçesi Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2007 17:40

Hollanda Kraliçesi Beatrix, Türkiye ziyareti kapsamında Anıtkabir'i, Cumhurbaşkanı Sezer'i ve TBMM'yi ziyaret etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak bu sabah Türkiye'ye gelen Hollanda Kraliçesi Beatrix, Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu ve Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Kraliçe Beatrix deftere şu satırları yazdı:

"Türkiye'ye gerçekleştirdiğimiz bu resmi ziyaret, Türk ve Hollanda halkları arasında süregelen ve geçmişi 400 yıl kadar uzanan barışçıl ve dostane ilişkilerinin bir teyididir. Bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımızı sunuyoruz. Onun ileri görüşlülüğü ve sahip olduğu üstün devlet adamlığı vasıfları günümüze kadar uzanan derin bir etki yaratmış ve özellikle de ülkelerimiz arasındaki yakınlaşmaya önemli katkı sağlamıştır. Onun halkına bıraktığı manevi miras sadece Türk halkının huzur ve refahının temininde ve gelişmesinde değil, aynı zamanda AB ile ilişkilerin yoğunlaşarak ilerlemesine de daimi bir ilham kaynağı olmuştur."

Haberin Devamı

Kraliçe Beatrix'in bu mesajı Anıtkabir Özel Defterine Hollandaca ve Türkçe yazılırken, ziyaret sırasında kendisine eşlik eden oğlu Hollanda Prensi Willem Alexander ve gelini Prenses Maxima tarafından da imzalandı.

Kraliçe defteri imzaladıktan sonra, Anıtkabir Özel Müzesini de gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Kraliçeye ziyareti sonrasında, Anıtkabir ve Atatürk madalyonu, Anıtkabir'e ilişkin çeşitli kataloglar ile Mustafa Kemal Atatürk ve Anıtkabir'i tanıtan iki adet CD hediye edildi. Kraliçe'ye Anıtkabir ziyareti sırasında Devlet Bakanı Nimet Çubukçu eşlik etti.

Türkiye'ye gelen ilk Hollanda kraliçesi, dört günlük ziyareti çerçevesinde Ankara, İstanbul ve Kayseri'de temaslarda bulunacak.

Kraliçenin ziyaretinde Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, turizm, kültürler ve medeniyetler arası diyalog, Hollanda'daki Türklerin durumu, tarım, kentsel politikalar, yargı, polis teşkilatları arasında işbirliği, kültür ve eğitim gibi konular ele alınacak.



Hollanda Kraliçesi Beatrix, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı ziyaret etti. Kraliçe Beatrix, TBMM Genel Kurulunu da selamladı. Arınç, Kraliçe Beatrix ve kraliyet mensuplarını, kapıda karşıladı. Mor bir takım ve onu tamamlayan şapka giyen Kraliçe Beatrix'e, oğlu Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander ve 7 aylık hamile olan eşi Prenses Maxima eşlik etti. Prenses Maxima, şık pembe giysisi ve şapkasıyla ilgi gördü.

Haberin Devamı

Foto muhabirleri ve kameramanların görüntü almasının ardından Arınç, Kraliçe Beatrix ve maiyetindekilerle makamına geçti. Burada da görüntü alınmasının ardından görüşme basına kapalı olarak sürdü. Görüşmeye, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile kraliçenin heyetinde bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen de katıldı.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Arınç, Kraliçe Beatrix ile ana binaya geçerek, Genel Kurula girdi.
Başkanvekili İsmail Alptekin'in, “Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Hollanda Kraliçesi Beatrix'e hoşgeldiniz diyoruz” anonsunun ardından, Beatrix ayağa kalkarak Genel Kurulu selamladı. Milletvekilleri de Kraliçe Beatrix'i alkışladı.

Haberin Devamı

Hollanda Kraliçesi Beatrix, CHP tarafından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu hakkında verilen soruşturma önergesinin oylamasını izledi. Meclis çalışmaları hakkında Arınç'tan bilgi alan Kraliçe Beatrix, daha sonra Genel Kuruldan ayrıldı.

ARINÇ'A BAŞARILAR DİLEDİ

Arınç, Kraliçe Beatrix ve beraberindekileri yine kapıda uğurladı. Arınç, kendisine teşekkür eden Beatrix'e, “ziyaretinden onur duyduğunu” söyledi.,

Prenses Maxima da Arınç'a teşekkür ederek, “Yaklaşan seçimlerde size başarılar diliyorum” dedi. Kraliçe Beatrix'in Meclisi ziyareti yaklaşık 1 saat sürdü. Meclis personeli de Kraliçe Beatrix ile Prens ve Prensesi pencerelerden izledi.

Haberin Devamı

Görüşme nedeniyle Mecliste yoğun güvenlik önlemleri alınırken, 2 ambulans görüşme bitinceye kadar bekletildi. Hollanda basını, görüşmeyi kalabalık bir grup halinde izledi. Türk ve yabancı basın mensupları, Kraliçe'nin Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarete yoğun ilgi gösterdi.

Beatrix'e, ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander ile eşi Prenses Maxima da eşlik ettiler.

Beatrix, okula gelişinde ellerinde Türkiye ve Hollanda bayrakları olan öğrenciler tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı.

Sarı laleler, beyaz güvercinler ile yel değirmeninin resmedildiği ve Hollandaca “Hoş geldiniz” anlamına gelen “Welkom” yazılı bir tablonun asıldığı okul girişine, üzerinde geleneksel Hollanda kıyafetleri bulunan bir kız çocuğu maketinin de konulduğu gözlendi. Beatrix'e, okula girişinde öğrenciler tarafından Türk lokumu da ikram edildi. Daha sonra okulun toplantı salonunda bir program gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Okul Müdürü Şenay Özgün, burada yaptığı konuşmada, Türk eğitim sistemi ve okul hakkında bilgiler verdi. Kraliçe Beatrix'e, Türkiye'deki bir okulu ziyaret ederek, eğitime verdiği destekten dolayı şükranlarını sunan Özgün, Türkiye'de eğitimin devlet gözetimi ve denetimi altında yapıldığını, örgün ve yaygın eğitim olmak üzere iki bölümden oluştuğunu anlattı. Özgün, ilköğretimin zorunlu ve parasız olduğunu ve 8 yılı kapsadığını kaydetti.

Okulun, Ayten Ve Şaban Diri çiftinin katkılarıyla yaptırılan bir devlet okulu olduğunu ifade eden Özgün, öğrencilerin ilk 5 yıl sınıf öğretmenleri gözetiminde eğitim aldıklarını, resim, müzik, yabancı dil ve beden eğitimi derslerinin ise uzman öğretmenlerce verildiğini dile getirdi. Özgün, ilköğretimin son 3 yılında ise derslere branş öğretmenlerinin girdiğini, haftada en az iki saat spor, sanat, drama, satranç gibi derslerin de öğrencilere verildiğini vurguladı.

Okulun seçme ve sıralama sınavlarında devlet okulları arasında son iki yıl Türkiye birinciliğini elde ettiğini anlatan Özgün, satranç ve basketbolda da Ankara genelinde dereceleri bulunduğunu kaydetti. Özgün, bu başarının öğretmen, öğrenci ve veli dayanışması, yoğun emek ve özveriye dayandığını dile getirdi.

Özgün, “Bağımsızlığımızı ve demokratik rejimimizi borçlu olduğumuz Yüce Atatürk'ün ilke ve devrimleri ile insan haklarına saygılı, dünya barışına katkı verecek bireyler yetiştirmek amacımızdır” dedi.

Saygı ve sevgi duydukları Hollanda adına gerçekleştirilen bu ziyaretten büyük onur duyduklarını belirten Özgün, “Ziyaretinizle, uluslarımız arasında pekişecek dostluğun sonsuza dek sürmesini dilerim” dedi.

Daha sonra 8. sınıf öğrencilerinden oluşan folklor ekibi, Zeybek oynadı. Okul korosu da “Oynaya oynaya gelin çocuklar” adlı çocuk şarkısını seslendirdi. Okul korosuna birinci sınıf öğrencileri de sundukları gösteriyle eşlik ettiler.
Sahnenin iki yanındaki duvarlara Atatürk'ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözlerinin Türkçe ve Hollandaca yazıldığı da gözlendi.

KRALİÇE, ÖĞRENCİLERLE SOHBET ETTİ

Okul hakkında yetkililerden bilgi alan Kraliçe Beatrix ile Veliaht Prens Alexander ve eşi Prenses Maxima, ayrı ayrı gezdikleri sınıflarda öğrencilerle sohbet ettiler.

Okul duvarlarında sergilenen, “Çocuk Gözüyle Hollanda” konulu resim yarışmasında dereceye giren eserleri de inceleyen Beatrix'e, bu yarışmada birinci olan 7-B sınıfı öğrencisi Duygu Taş, ödüllü resmini hediye etti.

Okul Müdürü Özgün de Beatrix'e el yapımı porselen, Prens Alexander ve Prenses Maxima'ya ise çeşitli hediyeler sundu.

Beatrix, okuldan 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin seslendirdiği Hollanda çocuk şarkısı “Twee Emmertjes Water Halen” eşliğinde, sevgi gösterileriyle uğurlandı.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!