Hollanda Afganistan'a asker gönderiyor

Güncelleme Tarihi:

Hollanda Afganistana asker gönderiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 01:21

Hollanda Parlamentosu, NATO'nun istemi üzerine Afganistan'a askeri birlik gönderilmesi yolunda hükümetin aldığı kararı onayladı.

Haberin Devamı

Karar, Temsilciler Meclisi'nde uzun tartışmaların ardından anamuhalefet Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin de destek vermesiyle büyük bir oy çokluğu ile benimsendi. Koalisyonun küçük ortağı Demokratlar 66 Partisi ile Sosyalist Parti ve Yeşil Sol karara karşı oy kullandı.

Parlamentonun benimsediği karar uyarınca, gelecek Temmuz ayından itibaren, Afganistan'ın Uruzgan bölgesinde, 1200 ile 1400 arasında değişen sayıda Hollandalı asker, iki yıl süreyle terörle mücadele çalışmaları ve Afganistan'ın yeniden inşasına katkı amacıyla görev yapacak. Hollandalı askeri birliğin bölgede yürüteceği terörle mücadele çalışmaları, 6 F-16, 6 Apachi savaş helikopteri, 6 Cougar tipi nakliye helikopteri, 56 tank, 100 arazi aracı ve çeşitli büyüklükteki havan ve top silahlarıyla desteklenecek.

Haberin Devamı

Verilen bilgiye göre, Afganistan'daki askeri birliğin Hollanda hükümetine maliyeti 300 milyon avro dolayında olacak.

Hollanda, NATO'nun istemi konusunda, başlangıçta siyasi partilerin büyük çoğunluğunun karşı çıkması sonucu uzun süre karar veremedi. Sonbahardan bu yana sürdürülen tartışmalardan sonra, hükümet geçen Ocak ayı ortalarında asker gönderilmesi kararına vardı. Bu arada NATO ve ABD tarafından Hollanda'ya karar konusunda baskı yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!