Hoca'ya orkid davası

Güncelleme Tarihi:

Hocaya orkid davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

40 erkek öğrencinin devam ettiği Kuran Kursu faturalarında yer alan ‘‘orkid ped’’ ve ‘‘salam, sucuk, sosis’’ harcamaları, kurs hocasının hakim karşısına çıkmasına neden oldu. Hoca ve derneğin diğer yöneticileri, sonunda beraat etti ama orkidin nerede kullanıldığı anlaşılamadı.

Sadece erkek öğrencilerin devam ettiği Kuran Kursu faturasında yer alan ‘‘Orkid ultra kanatlı ped’’, kurs hocası imamı mahkemelik etti.

Avcılar Merkez Kuran Kursu'na ait defterler ve hesapları üzerinde inceleme yapan denetçiler, bazı usulsuzlükler belirledi. 5 kişilik denetçi heyetinin hazırladığı 5 sayfalık raporda, bazı makbuzların kurşun kalemle veya usulüne uygun doldurulmadığı, gerekli bazı defterlerin tutulmadığı ve harcama faturalarında yer alan bir kısım ürünün de 40 erkek öğrencinin bulunduğu kursun ihtiyaçlarına yönelik olmadığı görüşüne yer verildi. Bu ürünlere örnek olarak da, yarımşar kiloluk gıda malzemeleri, salam, sosis, pastırma, sucuk gibi ürünler, erkek öğrencilerin kullanması gibi bir durumun sözkonusu olamayacağı ‘‘orkid ped’’ faturaları gösterildi. Raporda ayrıca, demirbaşta çamaşır ve bulaşık makinesi kayıtlı olmadığı halde, bu makinelerde kullanılan ‘‘matik’’ ürünlere ait faturaların bulunduğu kaydedildi.

Avcılar Kaymakamlığı, bu rapor üzerine Kuran Kursu Derneği yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Küçükçekmece C. Başsavcılığı, kurs hocası Cuma Köse ile dernek yöneticileri Mehmet Erkesim, Celalettin Ulaş, Yusuf Arslan ve Arif Erdoğan hakkında Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açtı. Pek çok makbuzun usulüne uygun doldurulmadığı kaydedilen Savcılık iddianamesinde şu görüşe yer verildi: ‘‘Ayrıca, mevcut 40 öğrenciye hitap etmediği belirlenen (az miktarlı sosis, salam, pastırma, sucuk, sebze, kız öğrenci olmadığı halde kızların kullanabileceği orkid ultra ped) alınmasınnı da faturalarda yer aldığı ve harcamaların dernekçe yapıldığı...)

Küçükçekmece 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, her ne kadar dernek gelirleri ile giderleri arasında suç tarihinde 292 milyon 326 bin 672 lira açık olmasına karşın, bilirkişi tayin edilen Prof. Dr. Osman Z. Orhan'ın mütalaasında bu rakamın 15 milyon 734 bin 493 lira olarak belirlendiği, öğrencilere hitap etmediği anlaşılan salam, sucuk, sosis gibi faturanın ise derneğin amacına uygun olarak misafirlere verilen ikram olduğu görüşü kabul gördü ve sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Hazırlık iddianamesinde yer alan orkid ped konusunda ise kararda herhangi bir değerlendirmede bulunulmadı.

Beraat ettim

Avcılar Merkez Kuran Kursu hocası Cuma Köse, hakkındaki iddiaların Avcılar Kaymakamı Yusuf Özdemir'i İstanbul Müftülüğü'ne şikayet etmesiyle bağlantılı olduğu görüşünde. Köse'nin iddiasına göre, bu şikayetinden bir süre sonra, kaymakamlık görevlileri kuran kursunun defterlerini denetlemeye aldı. Sonra iş adliyeye yansıdı. Cuma Hoca ve arkadaşları yargılandı. Bir çanta dolusu evrak gösteren Cuma Köse, orkid harcamasıyla ilgili faturanın Kuran Kursu Derneği'nce yapılmadığının belirlendiğini savundu. Köse, ‘‘Beraat ettim. İddiaların asılsız olduğu mahkeme kararıyla ortaya çıktı’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!