Hoca, bu kez fena yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Hoca, bu kez fena yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Necmettin Erbakan'ın, Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'a suikast düzenlemekle suçlanan şeriatçı lider Tahir Yoldaş'la birlikte fotoğrafı çıktı. Erbakan, suikastçılarla 1977'de bir araya geldi. Erbakan, Tahir Yoldaş'a 100 bin dolar verdiği iddiasının Özbekistan televizyonunda yayınlanmasından sonra ‘‘Yoldaş ile hiçbir irtibatının olmadığını’’ açıklamıştı.

Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yalanladığı görüşmenin kanıtı ortaya çıktı. Hürriyet, Erbakan'ın, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a suikast düzenlemekle suçlanan şeriatçı lider Tahir Yoldaş ile 1997 yılında RP Genel Merkezi'nde yaptığı öne sürülen görüşmenin fotoğrafını ele geçirdi.

Erbakan, Tahir Yoldaş'a 100 bin dolar para yardımında bulunduğu iddiasının Özbekistan televizyonunda yayınlanmasından sonra yalanlama yoluna gitmiş ve avukatı Yaşar Gürkan aracılığıyla yaptığı açıklamada, ‘Mezkur haberlerde bahsolunan olaylar ve şahıslarla herhangi bir irtibatı, yardımının kesinlikle olmadığını’ açıklamıştı.

Ancak DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, iddialarla ilgili soruşturma açmış ve programın kasetini ve diğer bilgi ve belgeleri Özbekistan'dan istemişti. Özbekistan, aradan aylar geçmesine karşın DGM Savcısı Yüksel'in ‘adli yardım’ talebine yanıt vermedi, kaseti göndermedi. Hürriyet, Kerimov'a suikast düzenledikleri iddia edilen sanıkların ifadelerine dayanarak hazırlanan Özbekistan televizyonunun programın kasetini de ele geçirdi.

İŞTE İDDİALAR

Özbekistan televizyonunun hazırladığı program, 16 Şubat 1999 günü Taşkent'te patlayan bomba görüntüleri ile başlıyor. Ardından bu suikasti düzenledikleri iddiasıyla yakalanıp yargılanan 10 sanığın isimleri ve suçları sıralanıyor; ifadelerinden bölümler aktarılıyor. Erbakan ile ilgili suçlama, sanıklardan Rüstem Mamatlukov'un 12 Mayıs 1999 tarihli ifadesinde yer alıyor:

‘‘Kozim Zakirov ve Abdullah Bohrom'un Türkiye'den dönmelerinden sonra Almaata'da onlarla çalışmaya başladım. Kozim bana ticari faaliyetlerle bulunarak örgüte gelir sağlamam için 10 bin dolar verdi ve toplam 20 bin dolar almış oldum. Kozim bana dedi ki, ‘Parayı Tahir Yoldaş'tan aldım. Para da Tahir Yoldaş'a, Türkiye'de, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan tarafından verilmiş. Erbakan önce büyük miktarda yardım sözü vermiş, daha sonra 100 bin dolar yardımda bulunmuş.’’

Öbür sanıkların ifadelerinde de Tahir Yoldaş’ın Temmuz 1997'de Türkiye'ye gelerek, rejim muhaliflerinden Muhammed Salih ile görüştüğünü ve güçlerini birleştirmeyi teklif ettiği, suikasti her 2 grubun birlikte organize ettiği öne sürüldü.

PERDE ARKASI

Özbek yönetimi, 16 Şubat'ta Kerimov'a karşı düzenlenen ve 13 kişinin ölümüne yol açan suikast girişimiyle ilgili olarak 10 kişiyi yargıladı, bunlardan altısı idam cezasına çarptırıldı. Türkiye'de yakalanarak iade edilen Askarov 11 yıl, Mamatkulov ise 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fakat Özbek yönetimi buna rağmen bu olayın peşini bırakmadı.

Türkiye'yi Özbek muhaliflere yardımla suçlayan Kerimov, bu iddiasını AGİT zirvesi için İstanbul'a hareket etmeden önce de tekrarladı. Bu baskılar sonucu olarak halen Norveç'te bulunan Muhammed Salih, İstanbul'a gelemedi.

Özbek yönetimi, tüm muhalefeti işbirliği içinde olmakla suçluyor. Ancak Özbekistan'daki gelişmeleri yakından izleyenler, Muhammed Salih ile Tahir Yoldaş'ın siyasi çizgilerinin farklı olduğuna dikkat çekiyor.

Muhammed Salih, Özbekistan Demokrasi Partisi'nin (ERK) Başkanı. 1992'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kerimov'a rakip olan Salih, şaibeli seçimi kaybetmiş ve ardından ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştı.

Bir şair olan ve silahlı mücadeleyi benimsemeyen Salih, Türkiye'ye sığınmış ve Birleşmiş Milletler ona mülteci statüsü tanımıştı. Başbakan Bülent Ecevit, Salih'in, Türkiye'de yayınlanan ‘Ağaçlar şair olsa’ adlı şiir kitabına Ekim 1994'de yazdığı önsözde, ‘‘Ozan olarak o zaten göğe sıçramıştır; inanıyorum ki, önderlik ettiği demokrasi ve özgürlük hareketi de ‘ERK' hareketinin de göğe sıçrayacağı günler yakındır’’ dileğinde bulunmuştu.

Bin Laden’le işbirliği

Özbek yönetimine karşı mücadele eden Tahir Yoldaş, silahlı mücadeleyi seçen ve bölgedeki öbür İslamcı gruplarla yakın temasta bulunan şeriatçı bir lider. Özbekistan Cihad Hareketi'nin başında bulunan Yoldaş, silahlı adamlarıyla birlikte Tacik şeriatçıların lideri Abdullah Nuri'ye yardım etti. Özbek yönetimi, Yoldaş'ın daha sonra Afganistan'a geçtiğini ve aynı bölgede bulunan ABD yönetiminin başına ödül koyduğu Usame Bin Laden ile işbirliği yaptığını belirledi.

RP Genel Merkezi'nde Özbek suikastçılarla görüşmüş

Kerimov'u havaya uçurmaya kalktılar

ÖZBEKİSTAN'ın başkenti Taşkent'te 16 Şubat 1999 günü beş ayrı yerde bombalar patlamıştı. İlk patlama İçişleri Bakanlığı arkasında, ikinci patlama Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un bir toplantı yapacağı Başbakanlık Binasının yanındaki Nadire Begüm Sineması önünde ve bundan kısa bir süre sonra da Başbakanlık Binasında, son olarak da Özbekistan Milli Bankası Genel Müdürlüğü yanında patlama olmuştu. Patlamaların ikisinde içi çok miktarda patlayıcı yüklü araçlar kullanılmış, Başbakanlık binasının bulunduğu bölge savaş alanına dönmüş ve 16 kişi yaşamını yitirmişti. Başkent'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı civarındaki binalar patlamalardan zarar görmüştü. Bu saldırılarla ilgili olarak 22 sanıktan altısı ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Erbakan'ın avukatı, ‘Hiç bir irtibat olmadı’ demişti

ERBAKAN'ın avukatı Yaşar Gürkan, 4 Temmuz 1999'da yazılı bir açıklama yaparak, ‘‘Erbakan'ın, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a yönelik suikast girişimine adı karışan darbeci Tahir Yoldaş'a 100 bin dolar yardımda bulunduğu’’ şeklindeki haberlerin, Erbakan'ın itibarını sarsmaya yönelik olduğunu ileri sürmüş, ‘‘Sayın Erbakan'ın mezkur haberlerde bahsolunan olaylar ve şahıslarla herhangi bir irtibatı, yardımı kesinlikle söz konusu olmamıştır’’ demişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!