Hoca, AP'yi istiyor

Güncelleme Tarihi:

Hoca, APyi istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yeni partiyle ilgili çalışmalara hız veren RP Lideri Erbakan, Demirel'in ünlü partisi Adalet Partisi'nin ismini alabilmek için atağa geçti. Erbakan, AP adıyla, merkez sağa dönük yeni söylemine de somut bir temel kazandırmayı hedefliyor. Hoca, kurmaylarından, kapatılmaya tedbir olarak birden fazla parti kurulmasını da istedi.

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı vermesi durumunda RP'nin yerine kuracağı yeni parti konusunda müthiş bir plan üzerinde çalışmaya başladı. Erbakan, yeni parti konusunda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ünlü Adalet Partisi'nin (AP) peşine düştü. AP'nin dışında Büyük Adalet Partisi ve Türkiye Adalet Partisi isimlerini de düşünen Erbakan, bir yandan da eski partisi Milli Selamet Partisi'ni (MSP) canlandırmayı planlıyor.

Hürriyet'in RP kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Erbakan, yeni partiyle ilgili çalışmaları, Balgat'taki evinde büyük bir gizlilik içinde yürütüyor. Bir dönemin en önemli merkez sağ partisi AP'ye göz diken Erbakan'ın, kapatma davasından sonra geliştirdiği merkez sağ söylemine somut bir zemin kazandırmayı ve Refahyol'un iktidardan uzaklaşmasını sağlayan Demirel'e büyük bir darbe indirmeyi hedeflediği öğrenildi. Yakın kurmaylarını görevlendiren Erbakan'ın, AP'nin olmaması olasılığına karşılık, Büyük Adalet Partisi ve Türkiye Adalet Partisi isimleri üzerinde de durduğu bildirildi.

MSP DE CANLANDIRILIYOR

Erbakan, bir yandan da 12 Eylül'de kapatılan, ancak ‘Parti affı’yla yeniden kurulmasında yasal yönden sakınca kalmayan Milli Selamet Partisi'ni (MSP) canlandırmayı da planlıyor. Erbakan'ın, bu çalışmaları yürüttüğü yakın arkadaşları ve kurmaylarına, ‘‘Vural Savaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak kaldığı sürece, bizim kuracağımız ve RP ile en ufak bir bağı olduğu izlenimi veren her parti için kapatma davası açılır, onun için çok dikkatli olmamız gerekiyor’’ mesajını verdiği belirtildi. Erbakan, ayrıca yeni kapatma davalarına bir önlem olarak birkaç parti birden kurulması gerektiğini de söyledi.

FERAH MUHALİFE

Erbakan'ın başta düşündüğü isimlerden Ferah Partisi'ni kurmak içinse RP içindeki muhalif bir kanat harekete geçti. RP'den istifa eden Durmuş Ali Eker'in yürüttüğü bu hareketin içinde, Erbakan'a rağmen Ankara İl Başkanlığı'nı kazanan, ancak daha sonra kongre iptal edilerek görevden uzaklaştırılan Mehmet Tellioğlu da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!