Hızlı teşhis

Güncelleme Tarihi:

Hızlı teşhis
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2000 00:00

Bülent OVACIK
Haberin Devamı

Hiç şüpheniz olmasın, bu kuduz hastalığının teşhisini en kısa yoldan televizyonlar koyuyor.

Ne zaman bir ısırılma olayı meydana gelse, haberin girişi belli:

‘‘Kuduz köpek tarafından ısırılan...’’

Köpek kayıp. Nereden biliyorsun kuduz olduğunu? Say ki kayıp değil, müşahade altına alınmış mı? Elinde laboratuar sonucu var mı?

Bu hızlı teşhis olayına İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüzeyin Diz'de takılmış benim gibi. Oturup kağıda dökmüş, kuduz teşhisinin teknik ayrıntılarını:

‘‘Genellikle belediyeler tarafından öldürülen ya da ölü bulunan köpeklerin başı Kuduz Araştırma'ya gönderilmekte ve burada basit bir araştırma olan beyindeki negri cisimciğine bakılmaktadır. Bu cisimcik. Kuduz olan hayvanların yüzde 80'ninde görülür. Yani test, yüzde 20 yalancı negatif sonuç verir. Tüm hekim camiası ve veteriner camiası bilmektedir ki, Kuduz Araştırma'da çalışanlar kendilerini sağlama almak için, yani 'Negri görülmedi' deyip kuduz (+) olacak vakaları atlamamak için tüm vakalara negri (+) demektedirler. Bu yöntemle ve de bu kafalarla kuduz araştırması yapmaya çalışmak acizliktir. Modern kuduz araştırması, floresan-antikor ve fare inokülasyon testleri ile yapılır. Hatta daha ayrıntılı yöntemlerle kuduz virüsünün kendisi bile bulunabilir. Bu şekilde hem hayvanın ölmesini beklemek için zaman kaybedilmez. (Negri'ye sadece otopside bakılır). Hem de güvenilir sonuçlar alınır. Hayvanseverlerin, Kuduz Araştırma'nın negri (+) sonuçlarına inanmamasına yüzde yüz katılıyorum. Oradaki kafalar ve yöntemler değişmedikçe, kuduzla mücadelede bir arpa boyu yol alamayız.’’

Nasıl teşhis ama...

Hürriyet Medya Towers - Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL

Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!