Hisarcıklıoğlu'ndan ilginç benzetme

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlundan ilginç benzetme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2008 17:50

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin 25 yıl önceki ihracatı 3 milyar dolar idi, bugün ise 132 milyar dolar” dedi.

Haberin Devamı

KONUŞMASINDAN KARELER

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya krizi başlamadan önce Türkiye'de ekonominin küçülmeye başladığını söyledi. Kriz çığırtkanlığı yapmadan herkesin önlem alması gerektiğini, gelirden çok harcama yapma döneminin geride kaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Şimdi tam dişten artırma zamanı. Sakın ha dişten artırın, işten artıramazsınız” dedi.

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni hizmet binasının açılışını yapan Hisarcıklıoğlu, toplantı salonunda ‘Küresel Kriz ve Türkiye’ye Etkileri’ konferansı verdi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Başkanı Bush'un ‘Hayatım boyunca karşılaştığım en büyük ekonomik krizle karşı karşıyayız’ dediğini, dünyada 38 ülkenin krizin etkilerini azaltabilmek için önlem paketleri açıkladığını söyledikten sonra, Türkiye'deki durumu anlattı.

Türkiye ekonomisinin durumunu, otoyolda arızalanan Ferrari otomobilini halatla çeken sürücüye arkadan yavaş gitmesi için selektör yapan Murat 124 sürücüsüne benzeten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin durumu bu. Biz şimdi selektör yapıyoruz. Araba dağılmasın diye selektör yapıyoruz” dedi.

Ekonominin sağlıklı olmasının büyümenin olup olmamasına bağlı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyüme yoksa problem vardır. Ülke olarak bizim büyümekten başka hiç bir şansımız yok. Ekonomiyi büyütmeye mahkumuz. Çünkü her yıl 700 bin genç istihdama giriyor. Her yıl 700 bin gence iş bulacağız. İlave 2.5 milyon insan işsiz Türkiye’de, ona iş bulacağız. İlave 2 milyon 600 bin kişi iş aramadan vazgeçmiş. Umudunu kaybetmiş bu insanlar. Ekonomi büyümezse bunlara iş yok. Onun için ekonomiyi büyütmek zorundayız. Önümüzdeki yıllar boyunca Türkiye’nin en önemli sorunu istihdam sorunu olacak. Bunun da tek çözümü büyüme. Ekonomi büyümüyorsa istihdam ettiğiniz nüfus artmaz. Aynı zamanda büyüme demek zenginlik demektir. Hem zengin olmak hem de işsizliği çözmek istiyorsak büyümek zorundayız.”

Türk ekonomisinin 2001’de Cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmesini yaşadığını, hemen ardından 2002- 2004 yılları arasında alınan önlemlerlebüyüme hızını yüzde 9’lara, yüzde 10’lara çıkardığını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türk özel sektörü olarak müthiş bir başarı hikayesi yazdık. Yatrım yaparak bu ülkenin büyümesini sağladık. Hızla da büyüdük. Fakat Cumhuriyet tarihinin en hızlı büyümesini yaşarken, 2005’e geldiğimizde hepimizi rehavet kapladı. 2005-2006 rehavete kapıldığımızın somut göstergesi ekonominin büyüme hızı sabit gitmeye başladı” dedi.

Hisarcıklıoğlu, dünyada kriz başlamadan Türk ekonomisinin küçülmeye başladığını söylerken de “ 2007 yılına gelince, millet olarak rahatlık bize batıyor ya; bu sefer bir anda baktık ki birbirimize ‘sen bundansın, sen şundansın, sen şucusun sen bucusun’ diye görmeye başladık. Böylece bereketi kaybetmeye başladık. Aslında bizim ekonomimiz, dünya krizi başlamadan önce küçülmeye başladı. Bunun sebebi de kendi içimizdeki kavgalarımız. 2008’de de ekonomideki küçülme devam ediyor. Yani dünya krize girmeden önce bizim ekonomimiz yavaş yavaş aşağıya doğru gidiyordu, bize sinyal veriyordu.”

Hükümetin, ekonomik krize karşı önlemleri vakit geçirmeden alması gerektiğini, acil olarak istikrar paketine ihtiyaç olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bugün tedbirli olma zamanı. Ama panik yapma zamanı değil. Biz maalesef, kriz çığırtkanlığı yapmakla krizi kendi kendimize getiriyoruz. Artık gelirden çok harcama yapmama dönemindeyiz. Gelirden çok harcama yapmamayı söyleyen çok güzel bir atasözü var. Kayseri’de bizi çocukken öyle yetiştirdiler. Şöyle derlerdi; ‘Oğlum işten artmaz, dişten artar.’ Şimdi tam dişten artırma zamanı. Sakın ha dişten artırın, işten artıramazsınız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!