Hirst’ün ceninleri Katar’ı şoke etti

Güncelleme Tarihi:

Hirst’ün ceninleri Katar’ı şoke etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 23:34

Modern sanatın önde gelen isimlerinden İngiliz sanatçı Damien Hirst’ün bir ceninin ana rahmindeki gelişimini gösteren heykelleri, sergilendiği Katar’da büyük tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Hirst’in ‘Doğum Mucizesi’ adlı sergisinde yer alan 14 heykel, Katar Emiri Şeyh Tamim el Al Tani’nin kızkardeşi Şehika Mayassa tarafından sipariş edilmişti. 20 milyon sterline mal olan heykellerin açılışının ardından özellikle yeni doğmuş bir erkek çocuğunu çırılçıplak gösteren son heykel, ülkedeki dindar kesimin tepkisini çekti. Bir grup muhafazakâr, sergi binası önünde protesto gösterisi düzenledi; “put” olarak niteledikleri heykellerin kaldırılmasını istedi. İngiliz The Times gazetesine konuyla ilgili bir açıklama yapan Hirst, “Elbette kültürel farklılıklar problem yaratabiliyor. Bu Ortadoğu’nun ilk çıplak heykeli. Siparişi veren Şehika Mayassa çok cesur bir kadın” dedi. Katar’ın Müzeler Müdiresi olan 30 yaşındaki Şehika Mayassa El Thani, heykelin ülkenin geleneklerine uygun olduğunu savundu ve Kuran’da doğum mucizesine değinildiğini belirtti.

Zidane’i da istemedİler

Hirst’ün ‘Doğum Mucizesi’ adlı eseri Katar’da erkek formunun çıplak sergilendiği heykellerle ilgili ilk tartışma değil. Bu yılın başında Yunanistan, Doha’da sergilenmek üzere bir grup antik heykeli Katar’a yollamış, yetkililer çıplak erkek heykellerinin ancak kara çarşafla kapatılarak sergilenebileceğini söylemişti. Yunanistan’ın heykellerin “örtülmesini” reddi üzerine eserler sergilenmeden geri gönderilmişti. Geçen ay Doha’da bir meydana yerleştirilen 5 metrelik Zinedine Zidane heykeli de muhafazakârların hedefi olmuştu. Muhafazakâr gruplar, 2006 Dünya Kupası’nda Cezayirli futbolcunun İtalyan Marco Materazzi’ye attığı kafayı ölümsüzleştiren Adel Abdessemed imzalı heykelin de insan formunu gerçekçi bir şekilde gösterdiği ve ahlâksız bir hareketi ölümsüzleştirdiği için kaldırılması gerektiğini savunmuş, sosyal medyada bu konuda kampanyalar başlatmıştı.

Haberin Devamı

Yaşayan en sansasyonel ve en zengin modern sanatçı İngiliz Damien Hirst’ün ceninin ana rahmindeki gelişimini gösteren heykelleri, sergilendiği Katar’da dindar kesimin tepkisini çekti. Sergi binası önünde protesto gösterisi yapan muhafazakâr grup, heykellerin kaldırılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!