Hıristiyansız Ortadoğu’ya razı olmayız

Güncelleme Tarihi:

Hıristiyansız Ortadoğu’ya razı olmayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2014 01:17

Müslümanların ve Hıristiyanların adalet, barış ve her insanın onuruna ve haklarına saygı gösterilmesi için birlikte çalışması gerekir. Bu, özellikle de yüzyıllarca barışçıl bir şekilde birlikte var oldukları ama şimdi savaşın dehşetini birlikte yaşadıkları bölgelerde özellikle böyledir.

Haberin Devamı

PAPA Francesco, Türkiye ziyaretinin son gününde Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Aya Yorgi Kilisesi’ndeki Ortodoks Kilisesi’ni kurduğuna inanılan Aziz Andreas’ı anma yortusuna katıldı. Papa Francesco ile Patrik Bartholomeos’un imza attıkları ortak bildiride, “Hıristiyanların olmadığı bir Ortadoğu’ya razı olamayız” denildi.

SABAH AYİNİ

Harbiye’deki Vatikan Temsilciliği’nden saat 09.20’de çıkarak Fener Rum Patrikhanesi’ne gelen Papa Francesco’yu Bergama Metropoliti John Zizioulas karşıladı. Papa, Patrikhane’de sabah duasının bir bölümünde de bulundu. Patrik Bartholomeos’un yönettiği ayine, Papa Francesco’nun yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı. 2 saat süren ayinin bir bölümünde Papa da dua okudu.

GERİ DÖNÜLMEZ

Haberin Devamı

Patrik Bartholomeos ayinin ardından yaptığı konuşmada, Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki birlik çalışmalarının 50 yıl önce Kudüs’te Patrik Athenagoras ile Papa VI. Paul’ün bir araya gelmesiyle başladığını vurgulayarak, “Önümüzde belki uzun ve bazen de engebeli bir yol var ancak geri dönülemez nitelikte bir yol bu” dedi. Ortodoks ve Katolik kiliselerini kastederek, “Artık ayrı ayrı hareket etme lüksüne sahip değiliz” ifadesini kullanan Bartholomeos, “Hıristiyanları kovuşturanlar hangi kiliseye bağlı olduklarını sormuyor. Bizim peşinde olduğumuz birlik maalesef bugün dünyanın belli bölgelerinde dökülen şehit kanlarıyla ortaya çıkmış durumda” diye konuştu.

ARZUMUZ BİRLEŞMEK

Papa Francesco ise konuşmasında şunları söyledi: “Ziyaretim tüm Hıristiyanların birliği için yazılan II. Vatikan Ekümenik Konsili Kararnamesi’nin yayımlanmasının 50’nci yılı kutlamasından birkaç gün sonra gerçekleşti. Tam bir birliğin kurulması için karşılıklı ve en temel prensibin saygı olduğunu tekrar vurgulamak benim için önemlidir. Bu, ne birinin diğerinin yönetimi altına girmesi ne de asimile olmak demektir. Katolik Kilisesi’nin arzu ettiği tek şey ve benim Roma Episkoposu olarak isteğim sevgi ve merhamet içinde yönetilen Kilise’nin Ortodoks Kiliseleri ile birleşmesidir. (Bartholomeos’a dönerek) Değerli Patrik Hazretleri, zaten tam birliğe doğru bir yoldayız ve zaten henüz kısmi de olsa gerçek birliğin anlamlı imgelerini yaşayabiliyoruz. Bu bizi, yolumuzu izlemekte teselli ediyor ve destekliyor.”

BİRLİK ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Papa Francesco ve Patrik Bartholomeos, törenle ortak bir metine de imza attı. Irak, Suriye ve tüm Ortadoğu’yla ilgili ortak kaygılarının altı çizilen bildiride şu mesajlar verildi:

DUA VE CEVAP

Halkların kaderiyle ilgili sorumluluk taşıyan herkesi, acı çeken topluluklar için gayretlerini derinleştirmeye ve Hıristiyanlar dahil bölgedeki toplulukların anavatanlarında kalmalarına yardıma çağırıyoruz. Hıristiyanların olmadığı bir Ortadoğu’ya razı olamayız.

Pek çok biraderimiz ve hemşiremize baskı yapıldı ve evlerini terk etti. İnsan hayatının değerinin de kaybolduğu görülüyor, insanlar önemsenmiyor ve başka çıkarlara feda edilebiliyor. Trajiktir ki birçokları buna aldırmıyor. Ortadoğu’da acı çekenlerin ve Hıristiyanların korkunç durumu sadece bizden sürekli dua beklemiyor, aynı zamanda uluslararası toplumdan uygun bir cevap bekliyor.

Haberin Devamı

Dünyanın bugün karşı karşıya olduğu vahim sorunlar iyi niyet taşıyan bütün insanların dayanışmasını gerektiriyor. Biz de İslam ile karşılıklı saygı ve dostluğa dayanan yapıcı bir diyaloğu teşvik etmenin önemini görüyoruz. Müslümanların ve Hıristiyanların adalet, barış ve her insanın onuruna ve haklarına saygı gösterilmesi için birlikte çalışması gerekir. Bu, özellikle de yüzyıllarca barışçıl bir şekilde birlikte var oldukları ama şimdi savaşın dehşetini birlikte yaşadıkları bölgelerde özellikle böyledir.
Ukrayna’daki çatışmanın taraflarına diyalog ve uluslararası hukuka saygı çağrısı yapıyoruz.

Flamalarla el ele

Hıristiyansız Ortadoğu’ya razı olmayız

Haberin Devamı

PAPA Francesco ile Patrik Bartholomeos Aya Yorgi Kilisesi’ndeki Aziz Andreas Yortusu’nun ardından birlikte yürüyerek kilisenin bahçesine çıktı. Uzun mermer merdivenleri birlikte tırmanan Papa ve Patrik, Patrikhane’nin balkonundan avludakileri el ele selamlayıp, takdis etti. Boydan boya çiçeklerle süslenen balkonda Patrikhane ve Papalığı simgeleyen flamalar yan yana asılmıştı. El ele tutuşan Patrik ve Papa, barış, uzlaşma ve sevgi için birbirlerini öptü. Aya Yorgi Kilisesi’ndeki ayine Hıristiyan cemaat katıldı, özel davetliler de izledi.

Haçı dokundurdu 3 dakika dua etti

PAPA Francesco, Harbiye’deki Saint Esprit Kilisesi’nde Suriyeli Hıristiyan mülteciler ve çocuklarıyla kısa bir görüşme yaptı. Türkiye’deki son saatlerinde ise resmi programda olmayan bir ziyaret gerçekleştirerek İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Reisi Mesrob Mutafyan’ı görmek için Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi’ne gitti. 2008’de demans teşhisi konulan Mutafyan’ın sağlığı hakkında bilgi alan Papa, hastanede 12 dakika kaldı. Papa Francesco, Mutafyan’ın özel hazırlanan odasına çıktı ve elini öptü. Boynundaki kutsal sayılan haçı da Mutafyan’ın alnına dokundurdu, 3 dakika dua etti. Ardından da saat 17.00 sıralarında askeri törenle uğurlandı.

Haberin Devamı

Türkiye-Ermeni sınırı keşke açılsa

PAPA, İtalya’ya dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazeteci Papa’ya “Türkiye ziyaretiniz boyunca hiç Ermenilere ilişkin bir şey duymadım” deyince Papa, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl, hayatını kaybedenlerin torunlarına başsağlığı dileyen mektup yazdığını hatırlattı ve şunları söyledi: “Bazıları bunu çok zayıf buldu. Benim bu konudaki yargım ise bu el uzatmaydı. Bu her zaman pozitif bir şeydir. Asıl kalbimde olan; Türkiye-Ermeni sınırı. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki.”
Papa, İslamofobi konusunda da “Bu İslamsa... diyenler olduğunda ben öfkeleniyorum. Kur’an bir barış kitabıdır. Gerçekten inanarak söylüyorum: Tüm İslamcılara terörist denemez. Hıristiyanlarda da aşırıcılık yok değil diyemeyiz mesela. Bizde de bunlardan var.” Esma ÇAKIR/DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!