Hindi etine talep yok

Güncelleme Tarihi:

Hindi etine talep yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 11:45

ABD'de 8, İsrail'de 15, Avrupa ülkelerinde ise kişi başına yıllık 6 kilogram olan hindi eti tüketiminin, Türkiye'de sadece 400 gram olduğu bildirildi.

Hindi Üreticileri Platformu Başkanı Ömer Görener, Türkiye'de hindi eti üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını karşılayan Bolca, Pınar, Banvit ve Alp Hindi firmaları olarak, Türk insanını hindi konusunda bilgilendirmeyi, bu sağlıklı alternatifin sofralarda daha fazla yer almasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de hindi eti tüketim oranlarının gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çok düşük olduğunu ifade eden Görener, şöyle konuştu:
“2006 yılında 45 bin 750 ton olan hindi üretimi, 2007 sonunda 32 bin tona geriledi. Türkiye'de hindi etinin kişi başı yıllık tüketim oranı ise yaklaşık 400 gram ile sınırlı. Dünyada en yüksek tüketim İsrail'de kişi başı 15 kilogram olarak gerçekleşiyor. Ardından ABD'de 8 kilogram, Avrupa ülkelerinde ise 6-8 kilogram arasında değişiyor.”

Görener, hindi etinin piliç ve kırmızı et arasında duran önemli ve değerli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayarak, genç bir nüfusa sahip Türkiye'de ete dayalı protein tüketiminin daha fazla olması gerektiğini savundu.

Hindi etinin en önemli avantajının, piliç etinin sağlık, kırmızı etin ise lezzetine sahip olması olduğunu belirten Görener, “Hindi eti, pilice göre daha düşük yağ oranına sahip. Bu nedenle beslenme otoriteleri, formunu korumak isteyenler, kalp-damar hastaları ve sağlıklı beslenmek isteyenler için balık ve piliç eti gibi hindi etini de öneriyor” dedi.

“YILBAŞI YEMEĞİ ALGISI”

Hindi Üreticileri Platformu Başkanı Görener, hindinin fiyat olarak kırmızı etin altında kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Ayrıca kırmızı etten daha kolay hazmedilebiliyor. Tüm bu yararlı özelliklerine ek olarak piliç ve kırmızı ette olduğu gibi önemli bir protein kaynağı sunuyor. Türkiye'de hindi denildiğinde sadece yılbaşı sofraları akla geliyor. Maalesef bu algılama hindi etinin tüketimi önünde duran önemli engellerden biri. Ülkemizde hindi daha çok 'bir yılbaşı yemeği' gibi algılanıyor ve günlük beslenme içinde gerektiği kadar yer alamıyor. Oysa sağlıklı bir lezzet alternatifi sunan hindi eti yılın her günü ve her öğününde rahatlıkla tüketilebilir. Hindi eti tüketimin önünde muhakkak birçok engel var ancak en önemli eksikliğin hindinin yeterince tanınmaması ve yılbaşı algısı olduğunu düşünüyoruz. Bizim amacımız da sürdürdüğümüz çalışmalar ve önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirmeyi planladığımız kampanyalarla bu algıyı tersine çevirebilmek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!