Hıdrellez coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Hıdrellez coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2009 13:16

Baharın müjdecisi 'Hıdrellez' sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tüm yurtta coşku ile kutlanmaya başladı.

Haberin Devamı

HIDRELLEZ İŞTE BÖYLE KUTLANDI

AHIRKAPI'DAKİ KUTLAMALARDAN RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Ölümsüzlük suyu içtiğine inanılan Hızır ile peygamberlerden Hazreti İlyas'ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilen Hıdrellez, yurdun çeşitli yörelerinde geleneklere uygun olarak kutlandı.

SAMSUN

Samsun’un Atakum İlçesi’nde belediye tarafından organize edilen Hıdrellez etkinlikleri bu yıl da hem coşkulu, hem eğlenceli geçti. Gece yarısından itibaren deniz kenarında biraraya gelen yüzlerce vatandaş, burada güneşin doğmasını bekledi. Güneşin kendini göstermesiyle birlikte insanlar önce davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Ardından tutulan dileklerin bugün dolayısıyla kabul edileceği inancıyla kumsala akın etti. Bazıları sevdiği insanla hayatını birleştirmek, bazıları ev, araba ve meslek hayatında kariyer sahibi olmak, öğrenciler de sınavlarda başarı göstermek için dileklerini kuma yazıp, resim yaptı. Kutlamalar, güneşin yükselmesine kadar devam etti.

İZMİR

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 bin yıldır, baharın gelişini ve doğanın canlanmasını simgeleyen hıdrellez, İzmir'in birçok semtindeki cadde ve sokaklarda, hatta parklarda coşkuyla kutlandı. İzmirliler, önceden hazırlanmış eski, kullanılmayan eşyaları, tahta parçaları, ve eski lastik tutuşturdukları yaktıkları ateşinin üzerinden atlayarak ve bu sırada içlerinden bir dilek tutarak geç saatlere kadar eğlendi.

EDİRNE

Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’ne sabahın erken saatlerinde akın eden yüzlerce Roman, Tunca Nehri’nin kenarına inerek yüzlerini yıkadı ve pet şişelere nehir suyunu doldurup dilekte bulundu. Bazı roman erkekler ise nehirin karşı kıyısına yüzerek geçti. Evlenme çağına gelen genç kızlar ise gelinliklerini giyerek Tunca kıyısında davul zurna eşliğinde göbek atıp eğlendi. Bazıları da giydikleri gelinlikleri nehre attı.

Bereketin ve başarın gelişinin müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar koparan Romanlar bu dalları evlerine götürdü ve kapılarına astı.

GELİBOLU

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Hıdrellez kutlamaları kapsamında gece sahile inen onlarca kişi, gün doğumunda, sahip olmak istedikleri şeyleri simgeleyen şekiller çizip, dua etti.

Haberin Devamı

Gelibolu'da gece sokak aralarında ateş yakıp, üstünden atlayan vatandaşlar, gün doğarken Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerinde sahile indi.

Deniz kıyısında toplanan vatandaşlar, burada dua ettiler. Daha sonra kumsala, sahip olmak istedikleri ev ve arabaları simgeleyen şekiller çizdiler. Bazı vatandaşlar, dileklerinin kabul olması için bereket getirdiğine inanılan deniz suyu ile topladıkları 41 taşı evlerine götürdü.

YOZGAT

Yozgat'ta, Belediye Kentpark'ta kutlanan etkinliklerde kaşıkta yumurta taşıma, çuvalla koşma yarışı, sandalye kapmaca, halat çekme yarışmaları yapıldı. Trabzon'dan gelen bir grup öğrenci, oynadıkları kolbastı oyunu ile etkinliklere renk kattı. Etkinliklere katılanlar birlikte halay çekip, türküler söyledi.

AYDIN

Haberin Devamı

Aydın'da Hıdrellez kutlamaları için Tralleis Antik Kenti içerisinde bulunan kazı evinin önünde tören yapıldı.

Törende, halk oyunları gösterileri sergilenirken, törene katılan öğrencilere kaynamış yumurta ve pilav ikram edildi.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Mutlu Köyündeki Bolca Nine Türbesi, bu yıl da Hıdrellez şenliklerinin ilk haftasında ziyaretçi akınına uğradı.

BOLCA NİNE'NİN ÖYKÜSÜ

Türbenin girişinde Bolca Nine ile ilgili iki rivayetin yazdığı bir tabela bulunuyor.

Bu tabela üzerinde yer alan ilk rivayete göre, 15. yüzyıl içinde Fatih Sultan Mehmet Edirne'ye giderken askerleriyle birlikte burada konaklar. Bu konaklama esnasında yaşlı bir kadın bir kazanda pişirdiği yemekle askerleri doyurur. Bir kazan yemeğin kendilerini doyurması karşısında hayrete düşen askerler, olayı Fatih Sultan Mehmet'e anlatır. Bunun üzerine sultan, yaşlı kadının elini öper ve “Senin adın Bolca Nine olsun” der. O zamandan beri bu kişinin adı Bolca Nine olarak kalmıştır.

Haberin Devamı

İkinci rivayete göre ise, bu yaşlı kadın padişaha “Atlarınızın kazıkları mola yerinde kalsın” der. Bu isteği kabul edilir. Sabah olup kalkıldığında kazıkların yeşerdiği fark edilince Bolca Nine'nin ermiş olduğuna hükmedilir.

Bir mesire yerine dönüşen ve yıl boyunca ziyaretçisi eksik olmayan bu türbeye, her yıl Hıdrellezden yani 6 Mayıs'tan sonraki Cuma ziyaretçi akını başlıyor ve özellikle 3 Cuma günü boyunca bu yoğunluk devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!