Hıdırellez tüm yurtta kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Hıdırellez tüm yurtta kutlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2009 17:30

Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuklarına inanılan ve her yıl 6 Mayısta kutlanan geleneksel “Hıdırellez” şenlikleri, yurdun çeşitli yerlerinde yapıldı.

Kütahya Kalesi'nde, Valilik ve Belediye tarafından düzenlenen törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya'nın, 1074 yılında İmadeddin Hazer Dinari tarafından bir Hıdırellez günü fethedilerek Türklerin eline geçtiğini söyledi.
Yeldemez, Anadolu'da yüzyıllardır kutlanan Hıdırellezin, Türk milletini birbirine kaynaştıran en önemli günlerden biri olduğuna işaret ederek, böyle günlerin birlik, beraberlik, dayanışma, yardımlaşma, sevgi ve kardeşlik duygularını artırdığını belirtti.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte, musiki konseri ve halk oyunları gösterileri sunuldu.

Çocuklara kırmızıya boyalı haşlanmış yumurta dağıtılan tören, belediye tarafından etli pilav ve helva ikramının ardından sona erdi. İkram sırasında yoğunluk oluşturan vatandaşlara, zabıta ekipleri müdahale etti.

KIRIKKALE

Kırıkkale'de Celal Bayar Parkı'ndaki kutlamalara, Kırıkkale Vali Yardımcısı Cemal Polat, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Emniyet Müdürü Salim Akça, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy ile vatandaşlar katıldı.

Topsoy, konuşmasında, bir milletin oluşumunda dil, din, ve kültürel değerlerin büyük önem taşıdığını belirterek, “Gelenek, görenek, töre, inanç ve bayram gibi manevi kültürel değerlerini koruyan ve bu değerleri kuşaktan kuşağa aktaran milletler her zaman tarih sahnesinde var olmuş ve ayakta dimdik kalmayı başarmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından, Kırıkkale Üniversitesi öğrencileri park içinde Hıdrellez ateşi yakarak üzerinden atladı. Öğrencilere diğer katılımcılarda eşlik etti. Programın bitiminde halka etli pilav dağıtıldı.

ÇORUM

Çorum'da Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Başöğretmen Atatürk İlköğretim Okulu tarafından düzenlenen şenlik, Hürriyet Parkı'nda gerçekleştirildi.
Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, davetliler ve çok sayıda vatandaşın izlediği etkinlikler yoğun ilgi gördü.

Ali Özüdoğru, konuşmasında, Hıdrellez hakkında çeşitli bilgiler verdi. Özüdoğru'nun konuşmasının ardından ilköğretim öğrencileri tarafından halk oyunları gösterileri sahnelendi. “Aşuk ve maşuk” gösterisi ile “kolbastı” oyunu etkinliğe katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.
Program, vatandaşlara da hedik dağıtılmasıyla sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!