Hiçbir suç işlemedim

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir suç işlemedim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Komisyona özel kurye ile yazılı savunma gönderen Mehmet Ağar, ‘‘Şimdilik şu kadarını belirteyim ki, fezlekede iddia edilen suçların hiçbirini işlemiş değilim. Suç sayılacak bir fiilim de mevcut değildir’’ dedi.

Komisyonun 14 Ağustos 1997'de yaptığı toplantıda dokunulmazlığını kaldırmadığını belirten Ağar, siyasi dengelerin değiştiğini belirterek, ‘‘Bu usul benimsendiği takdirde ilanihaye devam edebilecek olan bu incelemenin hukuka aykırılığı bir yana, doğru ve adil bir biçimde sonuçlanması da mümkün değildir’’ dedi.

Ağar, 4 sayfalık savunmasında, İstanbul DGM'nin hakkında fezleke düzenleme yetkisi bulunmadığını, bu nedenle fezlekenin hukuken yok hükmünde bulunduğunu da savunarak, ‘‘Ancak fezlekede iddia edilen suçların hiçbirini işlemiş değilim. Suç sayılacak başkaca bir fiilim de yoktur’’ dedi.

Ağar, fezlekede kendisine yöneltilen suçlamaların Emniyet Genel Müdürlüğü dönemine ait olduğunu belirtti. Ağar, bu suçlamaların Türk Ceza Yasası'nın 240. maddesine göre ‘‘Görevi suiistimal suçu’’ olduğunu ve bu suçun da DGM'nin değil, Memurin Muhakematı Hakkında Kanun hükümlerine göre Yargıtay'ın görev alanında olduğunu söyledi. Ağar, İçişleri Bakanı olarak Ömer Lütfü Topal'ı öldürmekten gözaltına alınan polis memurlarının salıverilmesini sağladığı yönündeki suçlamanın yargılama yerinin de yine DGM değil, Yüce Divan olduğunu savundu.

BEYAZ OY

Ağar, dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin ‘‘beyaz oyunun’’ arkasında olduğunu ilan etti. Ağar, gazetecilerin, ‘‘Beyaz oydan söz ediyorsunuz, dokunulmazlığınızın kaldırılması yönünde mi oy kullanacaksınız?’’ sorusuna, ‘‘Hayır, benim Genel Kurul'da oy kullanmam komik olur. Ama çıkıp dokunulmazlığımın kaldırılmasını resmen isteyeceğim’’ dedi. Ağar, TBMM Basın Bürosu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ‘‘Benim için sürpriz olmadı. Komisyon kararı, siyasi karar mekanizmalarının istediği şekilde çıktı’’ dedi. Ağar, ‘‘Hiçbir korkum yok. Kamu yararı için görev yaptım’’ dedi. Adaletin hükmünden kaçmayacağını söyleyen Ağar, ‘‘Yalnız Berlin'de değil, Türkiye'de de hâkimler var’’ diye konuştu. Ağar, Komisyon kararının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında ‘‘esasa yönelik olarak konuşacağını’’ söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!