’Heyette Barzani’nin adamları var’ krizi

Güncelleme Tarihi:

’Heyette Barzani’nin adamları var’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

PKK terörüne karşı yapılabilecekleri görüşmek üzere Irak’tan gelen heyetin içinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin yakın adamları da yer alınca, görüşmeler başlamadan sorun çıktı.

Ankara, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin PKK terörünü görüşmek için gönderdiği heyette Barzani’nin Dış İlişkiler Temsilcisi Safin Dizayi ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Politbüro Üyesi İmad Ahmed’in yer almasına itiraz etti. Ancak Irak hükümeti, "Bu isimler Irak yönetimi adına heyette yer alıyor" güvencesi verince, Türkiye, Irak’ın sekiz kişilik heyetine onay verdi. Buna rağmen, heyette sekiz kişinin dışında Barzani’ye yakınlığı ile bilinen bir özel kalem müdürü ile bir sağlık görevlisinin yer aldığı daha ortaya çıktı. Bu iki kişinin hiçbir görüşmeye katılmayacağı bildirildi. Dizayi ile Ahmed’in de Irak heyetinin Genelkurmay’la yapacağı görüşmelere katılmayacağı ileri sürüldü.

IRAK ADINA BURADAYIZ Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, "IKDP ve IKYB’nin Ankara’da zaten temsilcilikleri bulunuyor. Kendileriyle görüşüyoruz. Dizayi ve Ahmed sorun değil. Diğer ismini dahi bilmediğimiz iki kişi ise görüşmelere girmeyecekler" dedi. Dizayi de, Esenboğa Havalimanı’nda Hürriyet’in, "Barzani’nin temsilcisi olarak mı geldiniz?" sorusuna, "Hayır, Irak heyeti olarak buradayız" yanıtını verdi.

Heyetin bugün Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ile MİT’te temaslarda bulunması bekleniyor. Heyetin Ankara’da ne kadar kalacağının yapacakları öneriler doğrultusunda belli olacağı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!