Heyelana 15 kurban veren köy sessizliğini koruyor

Güncelleme Tarihi:

Heyelana 15 kurban veren köy sessizliğini koruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 10:56

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yaklaşık 1 yıl önce meydana gelen heyelan sonucu 15 kişinin toprak altında kaldığı Sugözü Köyü Kuzulu Mezrası'nda, tam bir sessizlik hakim.

Haberin Devamı

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yaklaşık 1 yıl önce meydana gelen heyelan sonucu 15 kişinin toprak altında kaldığı Sugözü Köyü Kuzulu Mezrası'nda, tam bir sessizlik hakim. Bir zamanlar doğal güzellikleriyle gurbete gönderdiği vatandaşların bile tatilini geçirmek için sabırsızlandığı, çocuk sesinin kuş cıvıltılarına karıştığı Kuzulu Mezrası, 17 Mart 2005 günü sabah saatlerinde meydana gelen ve 15 kişinin toprak altında kaldığı üzücü olayın ardından, o eski canlı, hareketli, mutlu günlerini de kaybetti.

Yaklaşık 25 milyon metreküp toprağın kaymasıyla neredeyse tamamen toprak altında kalan ve bir süre sonra boşaltılan Kuzulu Mezrası, yıkık ve virane görünümüylü “Hayalet Köyü” andırıyor. Dere yatağında inşa edilen evlerin toprak altında kaldığı mezrada, dağ yamacına yapılması nedeniyle ayakta kalabilen birkaç ev ise yıkılmak üzere.

Haberin Devamı

İlkbaharın gelişiyle dağlardaki karın erimesi ve etkili olan sağanak yağışlar sonucu mezraya doğru akan derelerde oluşan sel sularının, sert bir şekilde aktığı mezrayı ortadan ikiye ayırdığı görülüyor. Dağlardan kaya ve kum parçalarını mezraya taşırken, ayakta kalabilen birkaç ev için de tehlike oluşturan sel suları, toprak kaymasının devam ettiği bölgede çalışma yapılmasını da imkansız hale getiriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte köyü yutan toprak kütlesinin de üzerinde otların yeşerdiği, çiçeklerin açtığı görülürken, mezranın toprak kayması açısından riskli olması bölgede iş makinesi ve herhangi bir ekibin çalışma yapmasına imkan tanımıyor.

KONTEYNERLERDEN DE GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDILAR

Toprak kaymasında yakınlarını ve evlerini kaybettikten sonra yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Sugözü Köyü'nde konteynerlere yerleştirilen vatandaşlar ise Kuzulu'nun ardından yaşamlarını sürdürdükleri Sugözü Köyü'nü de terk etmek zorunda kaldı.

Toprak kaymasının ardından Deniz Feneri Derneği'nden gönderilen 21 konteynere yerleştirilen aileler, kış koşullarında yaşamlarını sürdüremeyecekleri gerekçesiyle konteynerleri boşalttı. Bölgeye yapılması planlanan kalıcı konutlara yerleşerek eski topraklarına geri dönme ümidiyle baba ocağından ayrılanların kimisi Suşehri ilçesine kimisi ise İstanbul'a yerleşti.

ANIT MEZAR YAPILACAK 

Koyulhisar Kaymakamı Kadir Ekinci, üzücü olayın 1. yılında Kuzulu Mezrası'nda, hayatını kaybedenler için anma programı düzenleneceğini belirterek, toprak kaymasının olduğu bölgeyi gören bir tepenin yamacına da Anıt Mezar yapılacağını söyledi. Hayatını kaybeden vatandaşlar için mevlit okutulacağını ifade eden Ekinci, bu programda ölenlerin yakınlarına da yemek verileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Evleri toprak altında kalan Kuzululu vatandaşlar için Sugözü Köyü'ne yapılması planlanan kalıcı konutların yerinin belirlendiğini kaydeden Ekinci, konutların etüt ve proje çalışmalarının tamamlandığını, önümüzdeki günlerde de temelinin atılacağını söyledi.

Toplam 48 konutun yapılmasının planlandığını ifade eden Ekinci, ”Beklentimiz konutların 2006 yılında tamamlanması” dedi.

Kalıcı konutlar yapılana kadar Sugözü Köyü'ndeki konteynerlere yerleştirilen vatandaşların bu konteynerlerden çıkarak Sugözü, Koyulhisar ve Suşehri'nde ev kiraladığını ifade eden Ekinci, bu ailelere kira, eşya ve gıda yardımında da bulunduklarını sözlerine ekledi.

Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Mustafa Doğan ise kalıcı konutların yapımı için yerin belirlendiğini, kamulaştırma, zemin etüdü ve proje işlemlerinin tamamlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Doğan, mağdur sayısının 48 olduğunu, ancak 60 kişilik konut yapılacağını, konutları 2006 yılının Ekim ayında tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!