HES projesine mahkemeden durdurma

Güncelleme Tarihi:

HES projesine mahkemeden durdurma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2010 15:02

RİZE İdare Mahkemesi, UNESCO tarafından ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ ilan edilerek koruma altına alınan Artvin’in Borçka ilçesi’ndeki Camili (Macahel) bölgesinde yapımı planlanan Düzenli Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin yürütmesini durdurdu.

Mahkeme gerekçeli kararında, bölgede yapımı planlanan HES projesinin yasa, hukuk ve mevzuata uygun olmadığı ve kamu yararı taşımadığına vurgu yaptı.
Camili Çevre Koruma Derneği ile yörede yaşayan 19 vatandaş, Camili Bölgesi’ndeki Düzenli Köyü sınırları içerisinde Gülkar Enerji firması tarafından yapımı planlanan 5.5 megavat gücündeki Düzenli HES Projesi’nin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, Türkiye’deki tek ‘Biyosfer Rezerv Alanı’ olan Camili Vadisi’nde yapılması planlanan HES projesini ‘kamu yararı’ başta olmak üzere ‘İmar Mevzuatına, planlama tekniklerine ve plan bütünlüğüne’ uygun olmadığına’ vurgu yaparak durdurdu. Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu üyesi ve davanın avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, Camili’ye UNESCO tarafından verilen ‘Biyosfer Rezerv Alanı’ statüsünü tanımasına karşın, Biyosfer Rezerv Alanlarının nasıl korunacağına dair yönetmeliği çıkarmadığına dikkat çekti. Yönetmelik çıkmayınca da ülkenin prestiji olabilecek Camili’nin nasıl korunacağının belirsizleştiğini ifade eden Okumuşoğlu, “Böyle olunca da Macahel’de HES için izin verilebiliyor” dedi. Avukat Okumuşoğlu şunları söyledi:
“Proje ÇED’den muaf olsa bile, Çevre Kanunu’nun 1 ve 3'üncü maddeleri gereği her türlü çevresel riskler dikkate alınmalıydı. Alan üstelik Türkiye’deki tek Dünya Biyosfer Rezerv Alanı. Yani Çevre ve Orman Bakanlığı, Dünya Biyosfer Rezerv Alanını dahi HES’lere açmışsa, üstelik ÇED’den de muaf tutmuşsa, geriye diyecek ne kaldı? Bu, sözün bittiği yerdir. Bilirkişiler, onaylanan planların nasıl da planlama anlayışından uzak olduğunu raporları ile ortaya koydular. Bu durum mahkeme kararıyla da sabitlendi. HES’ler söz konusu olunca bütün mekanizmaların kilitlendiği bir yasal düzende, doğa koruma mücadelesi veriyoruz.”

‘HALKIN GÜCÜNÜ YOK SAYAMAZLAR’

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise, Rize İdare Mahkemesi’nin bir kez daha tarihi bir karar verdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Bağımsız yargı bir kez daha Anayasa, yasalar ve hukuk kuralları çerçevesinde HES’lere karşı verilen mücadelenin haklılığını kanıtladı. Vadi ve derelerimizi sarmal altına alarak bizlere dayatılan HES projelerinin ne yasalara, ne hukuka ve ne de kamu yararına uymadığı bir kez daha ortaya konuldu. Artık bizlere bu projeleri dayatanlar, bu doğal yaşam alanlarında yaşayan, su hakkı ve yaşam mücadelesi veren bizlerin, halkın gücünü ve isteklerini görmezden gelmeyi bırakmalılar. Yasaları, yönetmelikleri değiştirebilirler. Yargı kararlarını, hukukun üstünlüğünü yok sayabilirler ama ne uluslararası sözleşme ve anlaşmaları yok sayıp değiştirebilirler, ne de bizlerin bu mücadeledeki mücadele azmini kırabilirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!