HerÅŸey yükseliyor, sadece dolar düÅŸüyor

Güncelleme Tarihi:

Herşey yükseliyor, sadece dolar düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2007 13:45

Piyasalar yeni haftaya alımlarla başladı. Tüm global borsalarda yükseliş izlenirken, petrol ve altın da boş durmuyor. Tek düşen yatırım aracı ise, yine dolar oldu...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta piyasalarda yaşanan tedirginlik bu hafta başında kaybolmuş görünüyor. Yatırımcılar her ne kadar önümüzdeki döneme ilişkin endişeli bekleyişlerini devam ettirseler de bugün itibariyle yeni bir bahar havasının yaşandığı görülüyor.

Cuma günü ABD borsalarında gerçekleşen yükseliin ardından bugün Asya borsalarında da yukarı yönlü bir hareket izlendi. ABD'de perakende satışların canlı gözükmesi ve ekonominin beklendiği kadar yavaşlamayabileceğine ilişkin öngörüler borsalara doping etkisi yaptı. En büyük ihracat pazarı ABD olan Asya borsaları yükselirken, bu etki günün kalanında diğer borsalara da yayıldı. Ayrıca madencilik sektöründen gelen satın alma ve birleşme haberleri de özellikle Avrupa'da yükselişin hız kazanmasını sağladı.

Haberin Devamı

İMKB de bu yükselişe katılan borsalar arasında yer almayı başardı. Tamamen yurtdışı odaklı hareket eden borsada gelen alımlar endeksi 53 bin puanın üzerine taşıdı. İlk seans sonunda borsada gerçekleşen kazanç yüzde 1.3 olarak kaydedildi.

Uzmanlar, yurtiçi gündemin zayıf olduÄŸu borsada endeksin yönünü yurtdışına göre belirleyeceÄŸini ifade ediliyor. Bu anlamda hafta boyunca ABD'de açıklanacak veriler ile global piyasalardaki geliÅŸmeler yakından izlenecek.Â

PETROL 100 DOLARA DAYANDI
 
Petrol fiyatları yeni haftaya yükselişle başlarken, 100 dolara göz kırpıyor. Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı, 99.29 dolara kadar tırmandı. Analistlere göre petroldeki yükselişin iki önemli nedeni; dolardaki düşüş ve ABD'deki kötü hava koşullarının petrol talebini artıracak olması.

Petrol fiyatlarının yüksk olduğu genel olarak kabul gören bir düşünce olsa da, analistler fiyatlarda sert düşüşler beklemiyor. Özellikle doların düşük seyrini sürdürmesi ve buna paralel petrol piyasasına spekülatif ilginin artması, fiyatların gücünü korumasına neden oluyor. Petrolde kısa vadeli en önemli beklenti ise önümüzdeki dönemde OPEC'in yapacağı toplantı. OPEC'in üretim artışı yönünde bir işaret vermesi durumunda fiyatlarda bir miktar gerileme yaşanabilir.
 
ALTIN ZÄ°RVEYÄ° ZORLUYOR

Haberin Devamı

Dolardaki düşüşün en çok etkilediÄŸi ürünlerden biri de altın. Dolar düştükçe kendilerine sığınacak yeni limanlar arayan yatırımcılar, altını keÅŸfetmekte gecikmedi. Enflasyona karşı bir koruma mekanizması olarak görülen dünyanın en eski yatırım aracı altın, ÅŸu sıralar son 28 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Â

Altının bugünkü yükselişinde, FED'in faiz indireceğine ve doların daha da düşeceğine ilişkin beklentilerle spekülatif alımların yoğunlaşması etkili oluyor.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 828 dolar seviyesinde bulunuyor. Altın, geçen ay 845 dolar ile son 28 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Altında tarihi zirve ise 850 dolarda bulunuyor.
 
Altın fiyatları, son bir haftada yüzde 7 değer kazanırken, uzmanlar kısa vadeli yükseliş hareketinin devm edebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

DOLARIN DÄ°P ARAYIÅžI SÃœRÃœYOR

Günün kaybedeni yine dolar oldu. Geçen hafta euro önünde 1.50 seviyesinden dönen dolar, bu haftaya yine düşüşle baÅŸladı. Euro dolar karşısında 1.4860 seviyesine ulaşırken, yeni bir rekora göz kırpmaya baÅŸladı. Â

Dolar, ABD ekonomisine ilişkin tedişrginlikler ve FED'in faiz indiriminin devam edeceğine ilişkin beklentilerle ağustos ayından bu yana hızla değer kaybediyor. Yatırımcılar her fırsatta dolar satarken, aralarında YTL'nin de bulunduğu para birimleri dolara karşı hızla değer kazanıyor.

Geçen hafta YTL karşısında 1.20'nin üzerini gören dolarda balayı kısa sürdü. Hafta sonuna doğru yeniden satış baskısı altına gire dolar bugün de YTL önünde 1.18-1.19 YTL aralığına geriledi. Dolar, cuma gününe göre yaklaşık yüzde 1 düşüşle hareket ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!