Her yıl 400 bebek Akdeniz anemili doğacak

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 400 bebek Akdeniz anemili doğacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2004 14:21

Akraba evliliği ile artan Akdeniz anemisi (talasemi), Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkarken, her yıl 400 yeni hasta bebeğin bu hastalıkla doğması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olan beta-talaseminin taşıyıcı sıklığının yüzde 2 olduğu, bazı bölgelerde ise bu oranın yüzde 10'ların üzerine çıktığına dikkat çekti.

 

AKRABA EVLİLİĞİ HASTALIĞI ARTIRIYOR

 

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4 bin 500 civarında hasta olduğunu, her yıl 400 yeni hasta bebeğin bu hastalıkla dünyaya gelmesinin beklendiğini söyleyen Köse, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

 

"Bu önlenebilir hastalığın görülme sıklığını akraba evlilikleri artırmaktadır. Ülkemizde yapılan her 4 evlilikten biri akraba evliliğidir ve akraba evlilikleri en çok (yüzde 70) birinci dereceden akrabar arasında gerçekleşmektedir."

 

Köse, talaseminin önlenmesinde en önemli adımın çiftlerin evlilik öncesi taşıyıcılık testinden geçirilmesi olduğunu bildirdi.

 

Köse bu testlerin Bakanlık tarafından illerde kurulan merkezlerde yapıldığını kaydetti. Köse, "Sağlıklı nesillere sahip olabilmek, hastalıkların tedavi edilmesi ile değil, hastalığın ortaya çıkmasını önlemekle mümkündür" dedi.

 

TALASEMİ NEDİR?

 

Talasemi, Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen doğacak çocuğa anne babasından beta talasemi geninin geçişiyle kalıtımsal olarak geçen bir çeşit kansızlık hastalığı. Kansızlık oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin maddesinin yapımındaki kusurdur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!