Her derde deva yosun

Güncelleme Tarihi:

Her derde deva yosun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


''Protein deposu, mucize yosun'' olarak nitelendirilen ve Türkiye'de ilk kez İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde kurulan çiftlikte üretimi yapılan ''Spirulina''nın satışına başlandı.

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Sorumlusu Doç. Dr. Meltem Conk Dalay, Kemalpaşa'daki çiftlikte, yılda ortalama 15-20 kilogram Spirulina üretileceğini bildirdi.

Spirulina'nın Bornova Belediyesi'ne ait İzmir İlçe Belediyeleri A.Ş'de (İZBAŞ), satışa çıkarıldığını belirten Doç. Dr. Dalay, 35 gramlık 100 tabletin 35 milyon liraya satıldığını bildirdi.

Mucize yosun Spirulina'nın, bilinen protein kaynakları içinde en yüksek değere sahip bir biyo-ürün olduğunu belirten Doç. Dr. Dalay, ''Sığır etinde yüzde 17.4, tavuk etinde yüzde 19, sardalyada yüzde 20.6, alabalıkta yüzde 19.2, koyun sütünde yüzde 5.6, inek sütünde yüzde 3.2, yoğurtta yüzde 4.8, yumurtada yüzde 12.8 ve soyada yüzde 36.7 oranında protein var. Spirulina'daki protein miktarı ise yüzde 65-70 civarında'' dedi.

Spirulina'nın içinde yüksek dozda A vitaminine dönüşen B karotenin bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dalay, B karotenin kanser riskini azaltıcı ve tümör oluşumunu önleyici bir etkisi olduğunu anlattı. Dalay, Spirulina'nın B karotenin dışında akciğer tümörünü azaltan Ca Spirulan maddesi taşıdığını da belirtti.

ZAYIFLAMAYA DA YARIYOR

Spirulina'nın zayıflama ve diyetlerde de kullanıldığını bildiren Doç.Dr. Dalay, ''Spirulina, vücudu beslerken aynı zamanda yemeklerden önce alındığında tokluk hissi vererek zayıflamayı sağlar'' dedi.

Mucize yosunun başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini azalttığını belirten Doç. Dr. Dalay, şunları kaydetti:

''Spirulina, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ediyor. Bu özelliğiyle kansızlık tedavisinde kullanılır. Ayrıca vücutta kolesterol oranını düşürmek, kan basıncını ayarlamak, hücre yenilenmesini sağlamak ve dinamizm kazandırmak gibi işlevleri var. Gastrit ülser gibi mide rahatsızlıkların tedavisini de destekler.''

Doç. Dr. Dalay, 1991'de yapılan bir araştırmada, Çernobil kazası sonrası bazı çocuklara Spirulina verildiğini ve bu çocuklardaki radyasyonun düştüğünün görüldüğünü kaydetti. Doç. Dr. Dalay, Spirulina'nın AIDS tedavisinde kullanımına yönelik çalışmalarda da umutlu sonuçlar alındığını açıkladı.

Mucize yosunun hiçbir katkı maddesi içermediğine dikkati çeken Doç. Dr. Meltem Conk Dalay, ilaç olmadığı için kullanım dozu sınırlanmayan yosunun, günde 6 tablet alınmasını önerdiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!