Her davetiyeye bu logoyu basın

Güncelleme Tarihi:

Her davetiyeye bu logoyu basın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2005 02:05

Hürriyet’in 'Silahsız davetiye' haberi, kampanyaya dönüştü. Sivil toplum örgütleri, her davetiyeye 'Silah Giremez' logosunun koyulmasını istedi.



YILDA
yüzlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan düğün, maç ve benzeri kutlamalarda havaya ateş açılmasını önlemek için, Karadenizli Ekşioğlu Vakfı’nın başlattığı ‘Silah Giremez’ logolu davetiye girişimi destek buldu. Son olarak Malatya’da 23 yaşındaki Begüm Kartal’ın ölümüne yol açan silah merakını karşı, diğer kuruluşlar da harekete geçti. Sivil toplum örgütleri, silah kullanılan bölgelerdeki her düğüne, ‘Silah Giremez’ logosu koyulmasını istediler.

SÖZLÜ KARAR

Silaha tutkunluklarıyla bilinen Kafkas Dernekleri’nin birçoğunun, böyle bir uygulamayı geçen yıl Adapazarı’nda, Düzce’yi de kapsayan 168 köyde, köy büyüklerinin öncülüğünde alınan ortak bir kararla başlattığı belirlendi. Şeyh Şamil Vakfı Başkanı Dr. Cemalettin Ümit, ‘Sözlü bir karar aldık. Uymayan toplum dışı kalacağını bildiği için, aldığımız kararlara karşı gelemez. 1 yıldır düğünde şenlikte ne silah kullanan var, ne ölü, ne de yaralı’ dedi.

EMİR SAYARIZ

Kafkas Dernekleri üyelerinden Emekli Kaptan Pilot Recep Akyıldız da şöyle konuştu: ‘Biz kesinlikle 1 yıldır düğünlerimizde şenliklerimizde silah kullanmıyoruz. Riayet etmeyenlere karşı da köyü terkettirme, düğününe, cenazesine gitmeme gibi yazılı olmayan yaptırımlarımız var.’

Başkanlardan destek

‘SİLAH Giremez’ kampanyasına, belediye başkanlarından da destek geldi. Başkanların görüşleri şöyle:

Volkan Canalioğlu (Trabzon) Bizim geleneğimizde silah var. Ama şenliklerde silah olmamalı.

Halil Bakırcı (Rize) Bölgenin yapısı itibariyle insanlar evinde silah bulundurmak mecburiyetinde. Ama düğünlerde silah kullanmak yanlış.

Hurşit Yüksel (Giresun) Halk oyunları gösterilerinde bile kuru sıkı da olsa silah atılmasını yasakladık.

Yusuf Ziya Yılmaz (Samsun) Silah kullanılmaması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.

Seyit Torun (Ordu) Şenlik ve düğünlerdeki kutlamalar sırasında havaya ateş edilmemesi için kampanya başlatacağız.

Nurettin Günel (Ardahan) Bundan sonra anonslarla düğünlere silah getirilmesini yasaklayacağız, düğün davetiyelerine de ‘silah atmak yasaktır’ ibaresini koyduracağız.

İlhami Ortekin (Aydın) Belediyenin etkinliklerinde, davetiyelerle, silah getirilmemesi mesajını halkımıza ileteceğiz.

Mustafa Poyraz (Kahramanmaraş) Çağrıya destek veriyor ve saygı duyuyorum. İçişleri Bakanlığı ve TBMM de bu konuda ciddi önlemler alabilir.

Bülent Kar (Manisa) Sınırlarımız içerisinde düzenlenecek şenliklere silah sokulmaması için uyarılar yapacağız.

Osman Baydemir (Diyarbakır) Toplumda silah taşıma ve kulanmanın ayıplanacak bir şey olduğu empoze edilmelidir. Çağrıyı destekliyorum, elimizden gelen çabayı göstereceğiz.

Mehmet Buyruk (Erzincan) AB’ye girmek üzere olan bir Türkiye’ye yakışmıyor. Silahla sevinmede değil savaşta, vatan müdafasında kullanılacak bir alettir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!