Her 5 Iraklıdan birisi yoksulluk sınırının altında

Güncelleme Tarihi:

Her 5 Iraklıdan birisi yoksulluk sınırının altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 11:53

Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrildiği 2003 yılından bu yana yoksulluk sınırının altına yaşayan vatandaşların sayısının arttığı belirtildi.

Irak Çalışma Bakanlığı'ndan Leyla Kazım, AFP'ye yaptığı açıklamada, Bakanlığın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve BM Kalkınma Programı ile eşgüdüm içinde yürüttüğü çalışmanın, Irak nüfusunun yüzde 20'sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Kazım, “2 milyon kadar Iraklı aile, günlük kişi başına 1 dolar olarak belirlenen uluslararası kriterlere göre yoksulluk sınırının altında yaşıyor” dedi.

Iraklıların yaşam düzeyindeki bu kötüleşmeyi, işsizlik ve şiddet eylemlerinin artmasına ve birçok bakanlıkla kamu kuruluşunun ortadan kaldırılmasına bağlayan Kazım, “Bakanlığımızdan sosyal yardım alan insanların sayısı, ihtiyacı olan çok sayıda insan sayısıyla karşılaştırıldığında çok düşük kalıyor” dedi.

Kazım, halen Irak genelinde sadece 171 bin ailenin sosyal yardım aldığını kaydetti.

Irak'ta aylık olarak ailelere 30-35 dolar tutarında bir yardım yapıldığı, yetersiz olan bu yardımın 1980 tarihli sosyal koruma yasasındaki değişikliğe uygun olarak artırılacağı belirtiliyor.

Eski rejim zamanında sosyal yardım yapılmayan işsizler, malüller, yaşlılar ve düşük gelirlilerin de yardım kapsamına alınması planlanıyor.

Kazım, sosyal yardım rejiminin her altı ayda bir değerlendirileceğini ve enflasyon hesaba katılarak yeniden belirleneceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!