Hepatitte umut ışıkları

Güncelleme Tarihi:

Hepatitte umut ışıkları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyada milyonlarca insan, Hepatit A, B ve C'ye yakalanıyor. Hepatit hastalıkları da hızla yayılıyor. Ama bu hastalıkların tedavisi için umut ışıkları da yok değil. Son olarak karaciğer iltihaplanmasına karşı geliştirilen etkin maddeler arasına Hint kökenli bir bitki önplana çıktı. ABD'deki araştırmalara göre Hepatit C ile mücadelede kullanılan iki ayrı ilacın kambinasyonu da virüse karşı çok etkili sonuçlar veriyor. Uzmanlar bütün çocuklara Hepatit B aşısı yapılmasını öneriyor.

Hepatit'in en ölümcül biçimlerinden birini oluşturan C virüsüne yakalanan insan sayısının tüm dünyada 100 milyon olduğu tahmin ediliyor. Sarılık hastalığına karşı maksimum etkiye sahip ilaçları geliştirmeyi hâlâ başaramayan bilim adamları, Hepatit C virüsünü ancak 1989 yılında teşhis edebilmişlerdi.

Virüsün yerleştiği karaciğerin sindirim organlarından yeterli miktarda kan alamaması sonucu ortaya çıkan hastalığa karşı ilk kez 1992'de ‘‘Interferon alpha’’ adlı ilaç geliştirildi. Bağışıklık sisteminin hastalıkla mücadele eden hücrelerini harekete geçirerek virüsün çoğalmasını engelleyen bu ilaç, ilerlemiş vakalarda hiçbir işe yaramıyordu.

Ancak yine de 6 yıl önce geliştirilen Interferon, kronik karaciğer iltihabı tedavisinde milyonlarca insan için umut oldu. Hepatit B'ye yakalanan hastaların yüzde 45-70'i bu ilaç sayesinde iyileşiyor. Hepatit C'ye yakalananların ise yüzde 50'si için iyileşme umudu mevcut.

Hepatit B'nin AIDS virüsü HIV'den 100 kat daha bulaşıcı olduğu biliniyor. Bununla birlikte uzmanlar, hekimlerin hastalarını cinsel temas konusunda uyarmamalarının, virüsün yayılmasında büyük rol oynadığını belirtiyorlar.

Hepatit B'ye karşı yeni geliştirilen ‘‘Lamivudin’’ adlı ilaç da gelecek açısından umut ışığı olarak görülüyor. Şu anda test aşamasında olan bu ilaç virüsün çoğalmasını engelliyor.

Bu arada ABD'de yapılan araştırmaların dün yayınlanan sonucuna göre Hepatit C'ye karşı iki ilacın birlikte kullanımı, tek ilaca göre daha başarılı sonuç veriyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin bu yıl başında onayladığı yeni yöntemi uygulayan bilim adamları, bugüne kadar tek başına kullanılan Interferon'la birlikte Ribavirin kullanımının daha etkili olduğunu tespit ettiler.

Hintlilerin geleneksel tıp yöntemleri ‘‘Ayuverda’’ çerçevesinde kullandığı ‘‘Phyllanthus amarus’’ adlı bitki de Hepatit türleri için yeni umut ışığı. Asyalı hekimlere 2 bin yıldan beri hizmet veren bu bitkinin tıbbi kullanım patenti ABD'nin Philadelphia kentindeki Fox Chase Kanser Merkezi'ne ait.

Amerikalı Nobel Tıp Ödülü sahibi Dr. Baruch Blumberg'in 1980'li yıllarda bazı hastalarına bu ilacı uyguladı ve başarılı oldu. Ancak bu başarı daha sonraları tekrarlanamadı. Bu arada başka bir araştırma kapsamında hastaların yüzde 80'inde kandaki virüs oranının düştüğü görülmüştü. Fakat önümüzdeki aylarda bu bitkiden hazırlanmış doğal bir ilacın Avrupa, Asya ve ABD'deki kliniklerde kullanılmaya başlanacağı belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!