Hem sanat eseri hem mücevher

Güncelleme Tarihi:

Hem sanat eseri hem mücevher
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 00:00

Portakal Sanat ve Kültür Evi, daha önce tablo ve heykellerini sergilediği dünyaca ünlü çağdaş sanatçıların şimdi de özel tasarım mücevherlerini sanat tutkunlarıyla buluşturuyor. 12 Ocak Perşembe günü açılışı yapılacak sergide Anish Kapoor, Claude Lalanne, Damien Hirst gibi isimlerin tasarımları bulunuyor.

DÜNYA çapında büyük ustaların mücevher tasarımları Türkiye’de ilk kez Nişantaşı’ndaki Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde sergilenerek satışa sunulacak. Çağdaş sanatın Anish Kapoor, Claude Lalanne, Damien Hirst, Marc Quinn ve Tim Noble & Sue Webster gibi yaşayan dev isimleri ve modern sanatın babası olarak anılan Alexander Calder imzalı mücevherler, adeta minyatür birer sanat eseri. Üstelik, her biri birer tablo veya heykel gibi tarihli ve imzalı. Birçoğu sınırlı sayıda, yahut bir adet üretilmiş. Sergide; genellikle 2000’li yıllarda üretilen parçaların yanı sıra, Alexander Calder’ın 1950’li yılların sonunda ürettiği bir mücevher de yer alıyor. Sergide, kadın sanatseverlerin ilgisine yönelik yüzükler, küpeler, kolyeler ve bileklikler; erkekler içinse kol düğmeleri bulunuyor. Mücevherlerin fiyatı 15 bin ile 470 bin TL arasında değişiyor.

Değerli taşa yer yok

Sergide yer alan mücevherlerin hiçbirinde değerli taş kullanılmıyor. Ön planda kendi yarattıkları tasarım ve işçiliğin yer almasını isteyen sanatçılar, değerli taşlarla çalışmaktan uzak duruyorlar. Ancak mücevherlerin birçoğu altın. Her biri sanatçıların kendi tablo veya heykellerinden yola çıkarak üretilmiş mücevherlerden yalnızca Alexander Calder’ın kolyesi altın değil. Calder, yarattığı stabil heykelleri, yine aynı malzemeleri kullanarak, bir kolyeye çevirmiş adeta. Tasarladığı kolye de yine heykelleri gibi, üçboyutlu ve hareketli. Damien Hirst ise, meşhur ‘Eczane’ serisini bir bileziğe uyarlamış. Sergi 28 Ocak Cumartesi gününe dek ziyarete açık olacak.

Takılabilir heykelcikler

Portakal Sanat ve Kültür Evi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Maya Portakal zamanında George Braque, Max Ernst, Man Ray, Arman, Salvador Dali, Pablo Picasso ve Jasper Jhons gibi dünyaca ünlü sanatçıların da mücevherler ürettiklerini söylüyor. Portakal bundan sonra bu tür sergilere daha sık yer vereceklerini belirterek şunları söyledi: “Londra’daki dostumuz Louissa Guiness’in koleksiyonundan 35 parça var bu sergide. Louissa’yı mücevherlerin İstanbul’da satışa çıkarılması konusunda ikna ettikten sonra, tasarımlar içinden hayran olduğumuz sanatçıların eserlerini İstanbul’a getirdik. Bu mücevherler için ‘minyatür ve takılabilir heykelcikler’ diyebilirim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!