Hem okul hem işyeri

Güncelleme Tarihi:

Hem okul hem işyeri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2002 15:26

Çalışan çocuklara yönelik eğitimlerin verildiği Çıraklık Okulları, artık işyerlerinde açılmaya başlandı. Çocuk işçi çalıştıran işyerleri iş kaybı olmaması için, işyerlerinin bir bölümünü eğitim birimi haline getirmeye başladılar. İşyerlerinde böyle bir imkan olmayan çocuk çalışanlara ise çıraklık eğitimi Mesleki Eğitim Merkezleri'nde veriliyor. Haftada bir gün verilen bu eğitimlerde üç yılı tamamlayanlar kalfa, altı yılı tamamlayanlar da usta olmaya hak kazanıyor.

Eğitimlerini tamamlayamadan iş hayatına atılmak zorunda kalan 14-18 yaş arasındaki çocuk işçilere yönelik çıraklık eğitimi şekil değiştirdi.

Çıraklık eğitimi, bu çocukların yaşam koşullarını iyileştirme ve daha iyi imkanlarla çalışabilmelerini sağlamak amacıyla 1986'da başlatılmıştı. Artık bu eğitim günümüzde farklı bir noktaya geldi. Çocukların çalıştığı işyerlerinde okul açılmaya başlandı. Haftanın bir günü gidilen bu okullarda çocuk işçiler, sınıfta kalma korkusu olmadan eğitim alıyorlar.

Haftanın dört günü işçilik, bir günü öğrencilik yapan çocukların bu eğitimi altı yıl sürüyor. Çok sayıda çocuk işçi çalıştıran işyerleri bu eğitimi çalışanlarına verebilmek için, işyerlerinin bir bölümünü 'eğitim birimi' haline getirmeye başladı. Ağır iş koşullarında çalışan çocuklar haftanın bir günü de olsa formalarını giyerek çocukluklarını yaşıyorlar.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ

Bu şekilde çıraklık eğitimi alan çocuk işçiler üç yıllık eğitim sonucunda kalfa, altı yıllık eğitimi tamamladıktan sonra da usta olmaya hak kazanıyorlar. Bu eğitimler tamamen ücretsiz olarak veriliyor.

İşyerlerinde imkan olmayan çalışan çocuklar ise, Mesleki Eğitim Merkezleri'nde eğitimlerini tamamlıyorlar. Türkiye genelinde 326, İstanbul'da 18 Mesleki Eğitim Merkezi bulunuyor. Teorik eğitimlerini bu merkezlerde alan çocuklar, toplam kalite, iş güvenliği, meslek dersi ve mesleki resim dersleri görüyorlar.

Toplam 110 mesleğin çıraklık eğitiminin yapıldığı mesleki eğitim merkezlerinden biri olan Ulubatlı Hasan Mesleki Eğitim Merkezi'nin Müdürü Osman Gören, 2001 yılında çıkan yasayla 19 yaşındakileri de eğitime almaya başladıklarını söylüyor.

Gören, mesleki eğitime başvuran çocuk işçilerin çoğuna konfeksiyon, elektrik tesisatçılığı, bobinaj ve kuaförlük alanlarında ders verildiğini belirtiyor.

Sekiz yıllık zorunlu temel eğitimin yasalaşmasıyla çocuk işçiliğinin azaldığını ifade eden Gören, ‘‘Okulda olması gereken çocuklar işyerlerinde çalışıyorlardı. Şimdi okuldaki çocukların sayısı arttı‘‘ diyor.

Gören, özellikle tekstil sektöründe çalışan çocukların durumunun yabancı firmalar tarafından dikkate alındığını kaydediyor:

‘‘Dış ülkelerle bağlantılı çalışan firmalar, yabancı firmaların baskısıyla çalışan çocukları eğitime göndermek zorunda kalıyorlar. Çünkü, bu firmalar çocuk işçi çalıştıran ya da eğitim aldırmayan Türk firmalarla işbirliği yapmak istemiyorlar.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!