Hem devlet hem halk uğurladı

Güncelleme Tarihi:

Hem devlet hem halk uğurladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 00:00

Türkiye’nin Karaoğlan’ı, eski başbakan Bülent Ecevit, dün hem devlet erkanı, hem de vatandaşlar tarafından görkemli törenle uğurlandı. 5 cumhurbaşkanı, eski başbakanlar, askeri kanat son görevini yerine getirmek için törendeydi. Yurdun dört bir köşesinden gelen vatandaşlar da, Ecevit’in naaşını karanfil yağmuruna tuttular, sloganlar eşliğinde son yolculuğunda yanında yer aldılar.

DSP’den 100 ak güvercin ve partiyi yaşatma sözü

ECEVİT
kurucusu olduğu ve Onursal Genel Başkanlığı’nı yürüttüğü DSP Genel Merkezi’nden, 100 beyaz güvercinin havaya bırakılmasıyla, partililerinin gözyaşları arasında uğurlandı.

Ecevit’in GATA’dan alınan naaşı polis eskortuyla saat 09.10’da DSP Genel Merkezi’ne getirildi. Yol boyunca biriken vatandaşlar, naaşı çiçek yağmuruna tuttular. Parti önünde toplanan binlerce vatandaş ise "Sizi Bu Halk Hiç Unutmayacak", "El Ele Büyüttük Sevgiyi, Karaoğlan Seni Hiç Unutmayacağız" yazılı pankartlar taşıdılar.

Parti önündeki törene, binlerce vatandaş, KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, eski başbakanlardan Tansu Çiller, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, sivil toplum örgütü temsilcileri çok sayıda eski bakan ve milletvekili de katıldı. Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş da vatandaşlarla ağladı.

ÖZGÜRLÜK TUTKUNU Bir dakikalık saygı duruşunun ardından, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer bir konuşma yaptı. Sezer, "O bir bağımsızlık ve özgürlük tutkunuydu. O bir tarihti, bir sevgiydi. O gerçek bir vatansever gerçek bir antiemperyalist, gerçek bir halkçıydı. ’Ne ezen ne ezilen insanca hakça düzen’ diyen bir nezaket timsaliydi. Darbelere tek başına direnen, yasaklanan, hapislere atılan ama hiç yılmayan hiç susmayandı" dedi.

ŞİİRLİ VEDA Sezer, Ecevit’in "Bir şeyler olacak yarın, duruşundan belli. Kırdaki atların bulutların koşusundan belli. Kazışından köstebekleri toprağın" dizelerini de okudu.
/images/100/0x0/55ea80a8f018fbb8f8842e0f

Sezer, "Evet Ecevit’imizi kaybettik, ama onun söylediği anlamda bir şeyler olacak onun hayal ettikleri mutlaka gerçekleşecek. Genel Başkanım, Başbakanım, öğretmenim, liderim, önderim, huzurunda sana söz veriyoruz en büyük eserin olan demokratik sol düşünceyi Rahşan Ecevit’le kurduğun DSP’yi her zaman yaşatacağız" dedi.

YÜRÜYÜŞE İZİN YOK Sezer’in konuşmasının tamamlamasının ardından DSP’liler tarafından yaklaşık 100 adet ak güvercin havaya bırakıldı. Ecevit’in cenaze arabasının yürümek isteyen katılımcılara polis izin vermedi. Yürümek isteyen DSP’lilerin önüne barikat kuran polis cenaze arabası ve çok az sayıdaki partilinin Meclis yönüne doğru ilerlemesine izin verdi.

YABANCI KONUKLAR Törenlerde Ankara’da bulunan büyükelçilerin büyük bölümü tam kadro bulundu. Törende ABD, Azerbaycan, Hollanda, Almanya ve Bosna Hersek ise hükümet düzeyinde temsil edildi. ABD Enerji Bakan Yardımcısı Clays Sell, Hollanda Devlet Bakanı ve eski Senato Başkanı Korfhals Altez de protokolde yer aldı.

Askerlerin vedası Cennet Kapısı’ndan

ECEVİT
, dün sabah 172 gün boyunca tedavi gördüğü GATA’dan askerlerin dualarıyla ve ilk kez düzenlenen bir
/images/100/0x0/55ea80a8f018fbb8f8842e11
törenle uğurlandı. GATA’daki törene Rahşan Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de katıldı. Büyükanıt ve askerler, ’Kıbrıs Fatihi’ Ecevit’e ’haklarını helal etti.’ KKTC Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş GATA’ya geldi, ama törene yetişemedi. Törene bazı partililer, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, eski Ankara DGM Savcısı Talat Şalk da katıldı.

GATA morgunun bulunduğu ve çıkışı ’Cennet Kapısı’ olarak adlandırılan salonda törene katılanlar toplandı. Ecevit’in Türk bayrağına sarılı tabutu askerlerin omuzunda salondaki katafalka konuldu. Bir imam, Kuran’dan bir sure okuduktan sonra Büyükanıt ve katılanlardan Ecevit için 3 kez "Hakkınızı helal ediyor musunuz?" diye sordu. Askerler ve diğer katılanlar 3 kez "Helal ediyoruz" dediler.

RUHUNA FATİHA İmam daha sonra şehitler içinde düzenlenen törenlerdeki gibi ’Çıkış duası’nı yaptı ve okuduğu surenin sevabını Hazreti Muhammed, İslam büyükleri, Atatürk ve silah arkadaşları ile Ecevit’in geçmişlerinin ruhuna hediye etti. İmam, Allah’tan, "Ecevit’in mekanının cennet olmasını" diledi. Çıkış duası Fatiha suresiyle tamamlandı. Büyükanıt ve katılanlar da Ecevit için Fatiha okudu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!