HeidelbergCement, İngiliz Hanson PLC'yi satın aldı

Güncelleme Tarihi:

HeidelbergCement, İngiliz Hanson PLCyi satın aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 16:35

Alman çimento şirketi HeidelbergCement, İngiliz inşaat malzemeleri üreticisi Hanson PLC'yi 15,8 milyar dolara satın aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

HeidelbergCement'ten yapılan açıklamaya göre, dünyada bugüne kadar inşaat malzemeleri alanında yapılmış olan en büyük satın alma işlemi ile Hanson PLC'nin hisselerinin yüzde 100'ü HeidelbergCement'in eline geçti.

Alman grup, bu satın almayla, dünyanın en büyük agrega üreticisi, ikinci en büyük hazır beton üreticisi ve en büyük çimento üreticilerinden birisi olarak bu sektörde daha güçlü bir konuma yükseldi.

Grubun, Hanson PLC'yi satın almak için bu yılın Mayıs ayında teklifte bulunduğu hatırlatılan açıklamada, ABD Merkezi Ticaret Komisyonu, Avrupa Komisyonu ile İngiltere ve Galler Yüksek Adalet Mahkemesi'den alınan izinlerin ardından satın alma işleminin gerçekleştiği ve İngiliz Hanson PLC'nin, 15,8 milyar dolar gibi rekor bir fiyatla ve üç ay gibi kısa bir sürede HeidelbergCement'in olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Verilen bilgiye göre, HeidelbergCement tarafından satın alınan Hanson PLC, 2006 yılında 4,1 milyar pound ciroyla inşaat sektörünün ağır inşaat malzemeleri dalında en büyük tedarikçilerden biri konumunda bulunuyor.
Agrega, kırmataş, kum, çakıl, hazır beton ve betonla ilgili ürünler ile prefabrik ürünler, kiremit, kil tuğlalar ve asfalt üreten şirket, ABD, İngiltere, İspanya, İsrail de dahil olmak üzere Amerika, Asya Pasifik ve Kıta Avrupasında yaklaşık 26 bin kişiyi istihdam ediyor.

Bu operasyonla, Hanson ve Heidelbergcement'in toplam cirosunun yaklaşık 15 milyar avroya yükseldiği, toplam çalışan sayısının 70 binin üzerine çıktığı belirtilen açıklamada, devir işlemleri için gerekli fonların, Deutsche Bank ve The Royal Bank of Scotland ile yapılan yeni kredi anlaşması çerçevesinde sağlandığı kaydedildi.

HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, satın alma işlemi ile ilgili olarak, “Bu işlem, HeidelbergCement çalışanları ve hissedarları için önemli bir adımdır. Ürün çeşitliliğini sağlama ve daha geniş coğrafyaya yayılma stratejimizle de tutarlı bir adımdır” değerlendirmesinde bulundu.
Açıklamada, Türkiye'de 2007 yılının ilk yarısında 10,5 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiği gözönüne alındığında, HeidelbergCement'in Hanson PLC için ödediği tutarın, Türkiye'de 2007'nin ilk yarısında gerçekleşen tüm satın alma, birleşme ve özelleştirme tutarından yüzde 50 daha fazla olduğuna işaret edildi.
Türkiye'de Akçansa'da Sabancı Holding ile eşit ortaklığı olan HeidelbergCement Grubu, 50'den fazla ülkede yaklaşık 46 bin çalışanıyla 2006'da 9 milyar avronun üzerinde gelir elde etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!