Hazine'nin aslan payı DSP'ye

Güncelleme Tarihi:

Hazinenin aslan payı DSPye
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 08, 2002 15:50

Bir süre önce MHP'den istifa eden Kahramanmaraş Bağımsız Milletvekili Edip Özbaş'ın katılımıyla, sandalye sayısını 3'e yükselten BBP, Hazine'den yaklaşık 2.8 trilyon lira seçim yardımı almaya hak kazandı. 41 ilde örgütlenmesini tamamlayamayan YTP yardımdan yararlanamazken, DSP 19 trilyon 249 milyar lira ile en fazla yardım alan parti konumunda.

Haberin Devamı

İlgili yasa uyarınca, 41 ilde örgütlenmesini tamamlayan veya en az3 milletvekiline sahip olan ya da son genel seçimlerde yüzde 7 ve üzerinde oy alan partilere her yıl hazineden yardım yapılıyor. Bir parti hem 41 ilde örgütlenir hem de en az üç milletvekiline sahip olursa, seçim dönemlerinde ayrıca yıllık yardımın 2 katı kadar daha yardım alabiliyor.

MHP'den istifa eden Kahramanmaraş Milletvekili Edip Özbaş'ın katılımıyla BBP de Hazine'den yaklaşık 2.8 trilyon lira yardım almaya hak kazandı.

DSP'den ayrılan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt'ün  kurduğu TDP ise 3 milletvekiline sahip olduğu için Hazine'den 925 milyar lira yardım aldı. Ancak 41 ilde örgütlenemediği için seçimlere katılamayan DTP ayrıca seçim yardımı alamayacak.

YTP, ÖRGÜTLENİNCE DEVLET YARDIMI ALACAK

Haberin Devamı

Yeni Türkiye Partisi de (YTP) 41 ildeki örgütlenmesini tamamladıktan sonra devletten yardım almaya hak kazanacak.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca YTP, teşkilat şartını yerine getirdikten sonra Maliye Bakanlığı'na başvurarak, yardım talebinde bulunacak. Maliye, sözkonusu partinin örgütlenme koşullarına sahip olup olmadığını Yüksek Seçim Kurulu'na soracak ve bunun teyidinin hemen ardından YTP'ye Hazine yardımı yapılacak.

Maliye yetkilileri, YTP ya da bu durumdaki diğer partilere seçim yardımının 2002 yılının kalan bölümü dikkate alınarak gün hesabıyla verileceğini belirterek, ''YTP'nin ya da bir başka partinin seçimler yapılana kadar bu konuda bize başvuru hakkı var. Devlet yardımı hakkı elde eden partiler bize hangi tarihte başvurursa, yılın geri kalan bölümü üzerinden kendisine yardımda bulunulacak. Seçim kararı alındığında Hazine yardımı için 80 trilyon liralık bir para gerekiyordu. Bu tutar, sanıyoruz 90 trilyona kadar çıkabilir'' dediler.

DSP 19 TRÄ°LYON ALACAK

Bazı partilerin Hazine'den alacakları seçim yardımı ise şöyle:

DSP 19 trilyon 249 milyar lira, MHP 15 Trilyon 596 milyar lira, ANAP 11 trilyon 469 milyar lira, DYP 10 trilyon 419 milyar lira, CHP, SP ve AK Parti 7 trilyon 555'ÅŸer milyar lira olmak toplam 79 trilyon 401 milyar lira.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!