Hayvanseverlerden belediye önünde eylem

Güncelleme Tarihi:

Hayvanseverlerden belediye önünde eylem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 17:13

İZMİR’in Menemen İlçesi’nde, belediye hizmet binası önünde toplanan bir grup hayvansever ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın açıklamasıyla sokak hayvanlarının katledilmesini kınayıp, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu’nun uygulanması istedi.

Haberin Devamı

Menemen Belediyesi hizmet binası önünde toplanan hayvanseverler, "Sizleri koruyamadık özür dileriz", "Hayvana kıyan insana kıyar! Cinayetlere son", "Yaşamak tüm canlıların hakkıdır", "Yaradan ’ol’ dedi, sen ’öl’ diyemezsin" yazılı dövizlerle yaşanan hayvan ölümlerine dikkat çekti.

Yapılan ortak basın açıklamasına, Gediz Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde görevli öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Özgür Özakın, Haytap Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder ve Şule Baylan, Haydost Başkan Yardımcısı Ender Adadan, Menemen Kent Konseyi üyesi Emine Savaş ve Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği İzmir Şube Başkanı Serdar Aktop’un yanı sıra vatandaşlar da katıldı. Grup adına açıklamayı okuyan Yrd. Doç. Dr. Özakın, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 10 sene önce çıktığına dikkat çekip, "Bu kanunla hayvanların, bakım tedavi ve kısırlaştırma görevinin belediyelere verildi. Ancak, Menemen’de buna rağmen hiçbir kısırlaştırma faaliyeti yoktur. İtlaf bugüne kadar çözüm olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Bu yöntem tamamen insanlık ayıbıdır. Yapanları da yapılmasına göz yumanları da kınıyoruz, lanetliyoruz" dedi.

Veteriner hekim olmadığı için kanunen yasak olmasına rağmen belediye yetkilileri talimatıyla, uyuşturucu iğne ile köpeklerin eğitimsiz kişilerce toplandığını öne süren Özakın daha sonra yetkililere, sivil toplum örgütleri ve hayvanseverler adına taleplerini iletti. Özakın yetkililerden taleplerini, "Öncelikle işini ve hayvanları seven veteriner hekim alınması, kısırlaştırma, aşı ve tedavilerin başlaması. Hayvanların her şikayette toplanıp, meçhule atılmasına son verilmesi. 5199 sayılı kanunda da öngörülen ’hayvanların da hakları’ olduğunu bildirilen bilbordlar yapılarak ilçeye asılması. Her ilçenin koyduğu gibi su odakları kurulması. Kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi kurularak, hasta, yavrulu anne ve sakat hayvanlar için küçük, basit bir bakımevi yapılması. Menemen’de hayvanlarımız, hayvanseverler ve sivil toplum kuruluşlarının yok sayılmaması" olarak sıraladı. Basın açıklamasının okunmasının ardından grup, olaysız dağıldı.

Menemen, Ulukent Mahallesi’nde son iki ay içinde 25 köpeğin öldürülmesi, 20 köpeğin de ortadan kaybolması hayvanseverlerin tepkilerine neden olmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!