Hayrünnisa Gül türban davasını geri çekti

Güncelleme Tarihi:

Hayrünnisa Gül türban davasını geri çekti
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 01, 2004 20:02

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı davayı geri çekme kararı aldığını belirterek, ''Kararımın temel nedeni, yargı kararlarının tartışılmasına fırsat vermemek, güven ve saygıyı sağlamaktır'' dedi.

Haberin Devamı

Hayrünnisa Gül, davayı açarkenki haklılığına olan inancını halen koruduğunu vurguladı.

Gül, yaptığı yazılı açıklamada, devletin kendisine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak verdiği yasal bir hakkı kullanarak, AİHM'e bireysel müracaatta bulunduğunu anımsattı.

Yargı yetkisi Türkiye tarafından da tanınan AİHM'e yapılan bu başvurunun, bazı çevreler tarafından, ''sanki bir suç işlenmiş gibi sürekli farklı bir zemine taşındığını ve siyasi istismar konusu yapıldığını'' vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

''Oysa yapılan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşlarına tanıdığı, 'AİHM'e bireysel başvuru hakkını' kullanmaktan ibaretti. Hukuka uygun bir hak arama yoluydu.
   Â
''HEM DAVACI HEM DAVALI''
   Â
Ancak, eşimden dolayı bu davada çift taraflı, yani hem davacı hem davalı konuma gelmiş bulunuyorum.. Tarihsel bir süreçte, bu durumu öngörememiştik. Ben müracaat ettiğimde durum böyle değildi, o dönemde eşim ne Başbakan ne Başbakan Yardımcısı ne de Dışişleri Bakanı'ydı.

Haberin Devamı

Bir süre önce verdiğim davamı geri çekme kararımın temel nedeni, yargı kararlarının tartışılmasına fırsat vermemek, güven ve saygıyı sağlamaktır. Ne yazık ki, bu dava siyasallaştırılmıştır. Bu konuyla ilgili benzer davalar zaten AİHM'in gündemindedir. Esasa ilişkin davayı açarken haklılığıma olan inancımı halen koruduğumu belirtmek isterim.''

1998 yılında Ankara Ãœniversitesi (A.Ãœ) Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi (DTCF) Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne kayıt yaptırmak isteyen Hayrünnisa Gül'ün iÅŸlemleri, türbanlı olduÄŸu gerekçesiyle yapılmamıştı.Â

Hayrünnisa Gül, bu nedenle, Türkiye'deki yasal yolları tükettikten sonra AİHM'e başvurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!