‘Haydi Türkiye günde bir yumurta’

Güncelleme Tarihi:

‘Haydi Türkiye günde bir yumurta’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 12:16

Avrupa Birliği, ABD ve diğer ülkelere göre kişi başına yumurta tüketimi az olan Türkiye'de tüketimi artırmaya yönelik kampanya başlatılacak.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği, Tarım ve Köyişleri, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları'nın da desteğiyle, Türkiye'de ortalama 130 olan kişi başına yıllık yumurta tüketiminin, AB standardı olan 240- 250'ye çıkarılmasını hedefliyor.

Türkiye'de sektördeki 9 birliğin biraraya gelmesiyle 15 Ağustos 2006'da üretimi talebe göre planlamak, sektör ve resmi kurumlar arasında köprü görevi oluşturmak amacıyla kurulan, şu anda 14 birliğin kayıtlı bulunduğu merkezi Ankara'daki Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Türkiye'de AB stardartlarının altındaki yumurta tüketimini artırmak için kolları sıvadı.

Türkiye'nin yaklaşık yüzde 80 üretimini temsil eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nin Başkanı Derya Pala, Türkiye'deki yumurta tüketimini artırmaya yönelik tanıtım ve reklam kampanyasına başlayacaklarını açıkladı.

Pazara ve talebe göre yumurta üretiminin önemine dikkat çeken Pala, “Üretimi ya azaltacaktık, ya da artıracaktık. Şu an ülkemizde tüketimden daha fazla üretim söz konusu. Günlük yaklaşık 35 milyon yumurta üretimi var. Tüketim dönem dönem bunun altına iniyor” dedi. Üretim fazlasını ihracatla dengelemeye çalıştıklarını ifade eden Pala, “Tüketimimiz dünya standartlarının oldukça altında. Bu hayvansal protein eksikliğinin olduğunu da gösteriyor.

Yumurta, hayvansal protein açısından en ucuz gıda. Dolayısıyla işin ekonomik boyutunun yanında bir de sosyal boyutu var. Türkiye'de yumurta tüketimini artırmak için kampanya düşündük. Yumurtanın gerçek değerinin, besin değerinin yeterince bilinmemesinden yıllardır şikayet ediyorduk” diye konuştu.

HEDEF KİŞİ BAŞINA 250 YUMURTA

Yumurtanın gerçek değerini, yumurtayla ilgili bilinen yanlış konuları kamuoyuna anlatacaklarını belirten Pala, “Tüketiciyi bilinçlendirip, doğruları anlatacağız” dedi. Pala, Türkiye'de yıllık kişi başına düşen yumurta tüketiminin 90- 140 arasında değiştiğini, ortalama 130 olduğunu belirterek, bu sayının AB ülkelerinde 250 civarında, Amerika'da 270, İsrailde 300, Japonya'da 330 olduğuna dikkat çekerek, “Japonya bu sayıya rağmen 365'e çıkarmak için uğraşıyor. Bizim de hedefimiz AB ülkeleri standartına, 240- 250'ye yükseltmek” diye konuştu.

DÜNYA YUMURTA GÜNÜ KUTLANACAK

Dünyada 13 Ekim'in Dünya Yumurta Günü olarak 10 yıldır kutlandığını, ancak Türkiye'de bu günün kutlanmadığını anlatan Pala şunları söyledi:

“Kampanyanın başlayacağı tarih için henüz kesin bir karar vermedik. 13 Ekim Dünya Yumurta Günü ya kampanyanın başlama tarihi ya da kampanyanın tepe noktasına ulaştığı tarih olacak. Şu anda ajanslarla görüşüyoruz. Profesyonel reklam kampanyaları düzenleyececeğiz. Bizim aklımızda ‘Haydi Türkiye Günde Bir Yumurta’ diye bir slogan var. Ama biz bu işin profesyonel şekilde yapılmasını istiyoruz. Kampanya medyada yer alacak reklamlarla sınırlı kalmayacak. Biz zaten reklam değil, tanıtım kampanyası diyoruz. Uzun, orta ve kısa vadeli ayaklardan oluşacak.”

BAKANLIKLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Kampanyanın bir destekçisinin de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olduğunu anlatan Pala şöyle devam etti:

“İşin içine Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları'nın da girmesini düşünüyoruz. Uzun vadede, okullarda çocuklara yumurta tüketiminin öneminin anlatılmasını istiyoruz. Yemek programlarında yumurtalı yemekler yapılması, bir takım yarışmalar düzenlenmesi, bölge bölge yumurtanın faydalarının anlatıldığı, doğrudan tüketiciye hitap edecek sempozyumlar paneller yapılmasını hedefliyoruz. Reklam sadece bir parçası olacak. Bir iki ayda sonuçlanacak bir kampanya olmayacak. Kısa vadeli olan kısım, medyada yayınlanacak reklamlardır.”

Bakanlıklardan maddi katkı beklemediklerini de kaydeden Pala, sektördeki üreticiler olarak bu projeyi gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!