Haydi çocuklar okula

Güncelleme Tarihi:

Haydi çocuklar okula
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

12.5 milyon öğrenci ve 500 bini aşkın öğretmen bugün dersbaşı yapıyor. 18 günlük yarıyıl tatilinde dinlenme olanağı bulan öğrencileri zorlu bir yarıyıl bekliyor. Sınav maratonuyla dolu bu yarıyıl, 8 yıllık kesintisiz temel eğitim için seferberlik ilan eden Milli Eğitim Bakanlığı açısından da zorlu geçecek.

İlk ve orta dereceli okullarda dersbaşı zili 18 günlük yarıyıl tatilinin ardından yeniden çalıyor. İlköğretimde 10 milyon, ortaöğretimde 2.5 milyon öğrenci ile birlikte 500 bini aşkın öğretmen, bugün yine dersbaşı yapıyor. Milyonlarca öğrencinin, gelecek endişesiyle katılacağı maratonun startı da bugün veriliyor. Buna göre, bu yıl 8. sınıftan mezun olacak öğrencilerin, liseyi daha iyi okullarda okumak için gireceği ortak sınav 13 Haziran'da yapılacak. Anadolu liseleri, fen liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu meslek ve teknik liseleri ile Anadolu imam-hatip liselerine giriş sınavı için başvurular 23 Şubat-9 Mart tarihleri arasında kabul edilecek. Devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavı başvuruları da aynı dönemde yapılırken, sınav 30 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Lise son sınıf öğrencileri ile mezunların Ekim ayının sonunda tamamlanan başvurularla başlayan üniversite heyacanı Haziran'da bitecek. Yaklaşık 1.5 milyon adayın katılacağı birinci basamak sınavı (ÖSS) 29 Mart'da yapılacak. Bu sınavda 120 puan barajını aşanlar ise 21 Haziran'daki ikinci basamak sınavına (ÖYS) katılacaklar. 1997-1998 öğretim yılı 19 Haziran'da bitecek.

ZOR MARATON

İkinci yarıyıl, Milli Eğitim Bakanlığı için de zor geçecek. Bakanlık, 8 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte uygulamaya konulan ‘Eğitimde Çağı Yakalama 2000 Projesi’nin başarıya ulaşmasının temellerini atacak. Buna göre, 2000 yılına kadar 190 bin yeni öğretmen alımı, 141 bin derslik yapımı ve bütün okullara bilgisayar laboratuvarı kurulmasında bu yıl önemli olacak. Halen derslik başına düşen öğrenci sayısı şehirlerde 58'e ulaşırken, bu yıl sayının 50'ye düşürülmesi için 31 bin 945 derslik yapılacak. Yeni okul modelleri için proje hazırlıkları tamamlanırken, Mart ayı başında ihalelere başlanacak. Öğretmen atamalarında hızlı bir maraton yaşanacak. Başvuruları alınan yaklaşık 21 bin öğretmen Mart ayı içinde göreve başlatılacak. Bilgisayar destekli eğitime geçilmesinin yanısıra ilköğretim okullarını bilgisayar ortamında birbirine bağlayacak ‘MEB-NET’in alt yapı hazırlıkları da bu yıl başlayacak ve 1999'da hazır hale getirilecek. Yazılım konusunda TÜBİTAK ile ortak çalışmalar da bu yıl start alacak. İlköğretim okullarında okutulan Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Yabancı Dil ve Sosyal Bilgiler derslerinin Türkçe yazılımları hazırlanacak. Tamamlanan yazılımlar, yıl içinde bilgisayar bulunan okullarda kullanıma sunulacak.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!