Haydarpaşa Garı'nda demiryolcuların eylemi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Haydarpaşa Garında demiryolcuların eylemi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 13:30

TÜRKİYE Kamu-Sen ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun düzenlediği greve katılan 16 arkadaşlarının görevden uzaklaştırılmasına karşı çıkan demiryolu işçilerinin dün gece başlatıkları iş bırakma eylemi, bugün de sürdü.

Birleşik Taşımacılık Sendikası 1 No'lu Şube Sekreteri Mithat Ercan, Haydarpaşa'da bekletilen Yataklı Ankara Ekspresi'ne, Servis Müdürü Nihat Aslan'ın yanına Personel Şefi Abdurrahman Kurt’u da alarak, içinde yolcular bulunan treni hareket ettirdiğini iddia etti. Ercan, Nihat Aslan'ın 5-6 istasyon gittikten sonra, treni kendi makinistlerine teslim ettiğini, Eskişehir'e kadar makinistlerle giden trenin burada durdurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Tavşancıl Beldesi'nde 11 Ağustos 2004’de Adapazarı Ekspresi ile karşı yönden gelen Başkent Ekspresi'nin çarpışması sonucu meydana gelen kazadan dolayı Nihat Aslan, 8 kişinin öldüğü 89 kişinin yaralandığı kazada AST adlı otomatik frenleme sistemini kurmadığı için yargılanıyor. Hiçbir yeterliliği olmayan, makinist olmayan bir kişi treni götürerek, onlarca yolcuyu tehlikeye atmıştır. Biz polis tarafından uzaklaştırıldığımız için yolcuları uyaramadık. Yolcular da makinist olmadan gittiklerinin farkına bile varmadı”

EYLEM YANLIŞ DÜZELTİLENE DEK SÜRECEK

Trenler bugün de Haydarpaşa'daki gardan kalkmadı, banliyö ve şehirlerarası hatta çalışan trenler seferlere çıkmadı. Durumdan haberdar olmayan yolcular mağdur oldu. Garda, “Memurların yasal olmayan iş bırakma eylemleri nedeniyle tren seferleri iptal edilmiştir” anonsları üzerine, yolcular gardan ayrılmak zorunda kaldı. Eylem nedeniyle Haydarpaşa Garı’nda güvenlik önlemleri alındı. Olay çıkma ihtimaline karşı çevik kuvvet polisleri hazır bekletiliyor.

BTS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Bektaş “16 arkadaşımız hukuksuz bir şekilde görevden alınmıştır. 25 Kasım’daki iş bırakma eylemine demiryolu çalışanlarının yüzde 80’i katılmışken, neden 16 arkadaşımız 12 sonra görevine son verildi. Bu yanlış ne zaman düzelirse eylemimiz o zaman sona erecek“ dedi.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gece 22.00’de başlayan eyleme yaklaşık 200 kişilik çevik kuvvet ekibi müdahale ederek, demiryolu çalışanlarını istasyondan uzaklaştırdı. Polis, demiryolu çalışanlarından oluşan yaklaşık 50 kişililik gruptan, kendilerine direnen ve aralarında Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, Türk Ulaşım Sendikası İstanbul Şube Başkanı İsmail Çiftçi, Türk Tarım Orman Sendikası İstanbul Şube Başkanı Okyay Yıldırım ve BTS İstanbul Şube Başkanı Hasan Bektaş’ın da bulunduğu 5 kişiyi gözaltına aldı. Demiryolu çalışanları, kendilerini zorla gardan çıkaran polisin sert tutumuna tepki gösterdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!