Haydar Aliyev tankerine ilk petrol yüklendi

Güncelleme Tarihi:

Haydar Aliyev tankerine ilk petrol yüklendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2008 14:25

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, “BTC yalnız enerji koridoru olmaktan öte bir barış ve istikrar koridoru olarak görülmelidir” dedi.

Özak, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki BOTAŞ tesislerinde bulunan ve 2006 yılı Temmuz ayında devreye giren Haydar Aliyev Deniz Terminalinde, Palmali Holding'e ait Haydar Aliyev isimli tankere ilk petrol yüklenmesi nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Özak, dünyanın küçük bir köy haline geldiğini ve bu dünyada güçlerini birleştiren ve ufukları açık olanların çok etkili olacağını söyledi.

BTC'nin yalnız enerji koridoru olmaktan öte bir barış ve istikrar koridoru olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Özak, “BTC ülkemizin küresel ve bölgesel konumunu da pekiştirmiştir. BTC ile Türkiye güney Kafkasya ve orta Asya'yı Akdeniz'e bağlaması planlanan ve doğu batı enerji koridoru olarak adlandırılan sağlam bir güvenlik koridoru oluşturmayı başarmıştır. Bu sayede batının önem verdiği bir mesele olan enerji arz güvenliği açısından sağlam bir temel atılmasını garantilemiş olmaktadır.”

Özak, BTC ile Türkiye'nin jeopolitik konumunu bir kez daha sağlamlaştırdığını vurgulayarak, “Ayrıca boğazlardaki aşırı trafik yükünden kaynaklanan riskleri de en aza indirme avantajı sağlamıştır. Türkiye 23 çeyrektir büyümeyi yakalamıştır. Bunu yaparken dost ve kardeş Azerbaycan'la beraber onun da muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında ağabeylik görevini yerine getirmektedir. Güçlerimizi birleştirdiğimizde başarmayacağımız hiçbir şey yoktur” dedi.

Türkiye'nin özellikle 5 yıldır üstlendiği lider ülke konumunu kardeş ülkelerin desteğiyle sürdürdüğünü ifade eden Özak, “Türkiye artık düşman kazanan değil, dost üreten ülkedir. Dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline gelmiştir. Türk müteahhitleri dünyanın 63 ülkesine girmiştir. Aynı zamanda en büyük 225 müteahhit arasına 25 müteahhidiyle yer almıştır. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde ABD ve Çin'den sonra 3'ncü en büyük ülkeyiz. 50 ülkede de müşavirlilik hizmeti yapabilmekteyiz. Laik bir hukuk devleti olarak demokrasi ve insan hakları alanlarında da son yıllarda önemli açılımlar yapmış bulunmaktayız” dedi.

ŞERİFOV

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov ise 1990'lı yıllarda BTC gibi bir projeye çok az kişinin inandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“12 yıl önce milli liderimiz Haydar Aliyev bu projenin yapılması fikrini ortaya attı. (Azerbaycan'dan Ceyhan'a petrol gitmeli) dedi. O dönemde çok fazla problemle karşılaştı. Devlet adamları, politikacılar bunun olamayacağını söyledi. Ancak Aliyev sözünde durdu ve dediğini başardı. Türk hükümetine bu limana onun adını verdiği için minnettarım. Ancak her şey BTC ile bitmiyor. Azerbaycan Devlet Başkanı İlhan Aliyev'in teşebbüsüyle Kars-Tiflis-Bakü demir yolu hattı temeli atıldı. Bu hattı bizim gibi diğer kardeş devletler de destekliyor. Bu hat Azerbaycan'ı Avrupa ve Çin'e bağlayan bir yol. Böyle bir demir yolu ve BTC ile 2 millet birbirine nesiller boyu bağlayacaktır. Bölgelerine refah getirmesinden de şüphem yoktur.”

BOTAŞ Genel Müdürü Salih Paşaoğlu ise 27 Kasım 2007'de BTC'den 300'ncü gemiyi gönderdiklerini, bugün ise 343'ncü gemiyle 275 milyonuncu varili dünya pazarına ulaştırmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Daha sonra Bakan Özak ve beraberindekiler gemiye giderek gemide kurulan Haydar Aliyev Müzesinin açılışını gerçekleştirdiler. Buradaki Aliyev anıtına da çelenk konuldu. Palmali Holding'e ait gemiye ilk yüklenen petrolün ABD'ye gideceği öğrenildi. Törene Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Zakir Haşimov, Adana Valisi İlhan Atış ve Palmali Holding'in sahibi Mubariv Gurbanoğlu da katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!