Hayatlarını kararttı

Güncelleme Tarihi:

Hayatlarını kararttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2006 00:58

Avrupalı Türklerin yıllarca en zor koşullarda çalışarak biriktirdikleri paralar yeşil sermaye tarafından buhar edildi. Tasarruflarını YİMPAŞ’a kaptıranların hayatı kabusa döndü. Felç geçirenler, intihar edenler, devlet yardımıyla hayatını sürdürecek hale düşenler oldu. İşte birkaç acı örnek...

30 yıllık birikimi gitti, ölmeyi seçti

ESKİŞEHİRLİ Hacer Kayalı, 2000 yılında Giengen kasabasında Yimpaş adına para toplayan Hamza isimli şahsa 120 bin Euro vermiş, daha sonra parasını geri isteyince, "Siz hem zarara hem de kara ortak oldunuz" cevabını almıştı. Bu cevap üzerine bunalıma giren Hacer Kayalı, uzun süre kendi kendisiyle mücadele etmiş, ancak 2004’ün Mart ayında üzerine beş litre kolonya döküp kendini yakarak intihar girişiminde bulunmuştu. Kayalı, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede iki yıl ölüm-kalım savaşı vermişti. Tüm vücudu yanan Kayalı sakat kalmış ve malulen emekliye ayrılmıştı. Kayalı, şubat ayında, 58 yaşına girmeye birkaç gün kala yaşamını yitirdi.

Gözünü para hırsı bürümüş dolandırıcıların annesinin 30 yıllık emeğini çaldıklarını belirten Yasemin Öztürk, "Bunlara kim dur diyecek? Her yerde sahipsiz kaldık. Annem yıllarca biriktirdiği parasını bu dolandırıcılara kaptırınca dayanamayıp intihara kalkıştı. İki yıl acı çekti. Şimdi de onu kaybettik. Buna rağmen kimsenin kılı kıpırdamıyor. Daha fazla kurbanlar mı bekliyorlar?" diyor.
Erkan MISIRLI / MÜNİH

’Teyze, bu koskoca bir holding’ dediler
/images/100/0x0/55ea3327f018fbb8f870f909


ALMANYA’nın Frankfurt kentinde yaşayan Güldane Yenilmezbilek (69), Yimpaş yüzünden acınacak hale geldiğini söyledi. 2 diz kapağına protez takılan 41 yıllık gurbetçi, birikimlerini Türkiye’de değerlendirmek, ve yaşlılığında kimseye muhtaç olmadan geçirebilmek için Yimpaş’a para yatırdığını söyledi. Yenilmezbilek, Yimpaş macerasını şöyle anlattı:

800 YTL VERDİLER

"Eşim vefat edince bana aylık bağlandı. Ben çalışmıyordum. Bu aylığı halen alıyorum. Aldığım 280 Euro ile yaşamımı sürdürmeye çalışıyorum. Çocuklarım yardım etmese ne yapacağımı bilemezdim. 2000’de bu furya çıktı. Bütün komşularım Yimpaş’a para yatırdı. Okudum, sordum, soruşturdum. Memleketim olan Eskişehir’de Yimpaş bürosuna gittim. Devlet garantisi olup olmadığını sordum. Bana, ’Teyze, koskoca bir holding. Elbette devletin güvencesi altında’ dediler. Binbir güçlükle rahmetli eşim ile biriktirdiğim bütün paramı buraya yatırdım. Hem param memleketimde değerlenecekti, hem de kesin dönüş yaptığımda kimseye muhtaç olmadan yaşamımı sürdüreceğim diye düşündüm. Ancak her şey çok değişik gelişti. Onlardan bütün ricalarım sonucunda bir defaya mahsus 800 YTL karşılığı para alabildim."

DEVLETE GÜVENDİK

"Bankadan kredi çeken, dairesini tarlasını satıp para yatıranlar var. Devletimize güvenip bu paraları yatırdık. 69 yaşındayım. 40 metrekarede yaşamımı sürdürmeye çalışıyorum. İki diz kapağım eridiği için protez takıldı. Koltuk değneği ile güçlükle yürüyorum. Parasızlıktan 30 yıllık küflü buzdolabımı kullanıyorum. Para için umudum kalmadı."
Hasan AYCI / FRANKFURT

250 bin markı geri alamadan vefat etti
/images/100/0x0/55ea3327f018fbb8f870f90b


GURBETÇİ
İbrahim İnce, YİMPAŞ Holding’e yatırdığı 250 bin markı geri alamadan öldü. İnce’nin oğlu Ümit İnce, "Babamın bıraktığı yerden mücadeleye devam edeceğim" dedi. İnce, kendileriyle aynı durumda olan insanların birleştiğini görünce, mücadele kararlılığının daha da arttığını söyledi. Ümit İnce, "Babamın yeşil sermayeye kaptırdığı 250 bin mark Almanya’da alınteri ile kazandığı paraydı. Babam onu geri alamadan, bununla ilgili bir gelişme yaşayamadan öldü. Ben daha gencim ve önümde uzun yıllar var. Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğim. Bizimle aynı durumda olanları birlik olmaya, birlikte mücadeleye davet ediyorum" diyor.
Hüseyin ŞENOL / ULM

300 bin Euro’su uçan gurbetçinin sağ yanı felç

ALMANYA’nın Kassel şehrinde yaşayan holding kurbanlarından 58 yaşındaki Yozgatlı Mustafa Azmaz, 300 bin Euro’sunu kaptırdığı Yimpaş’tan parasını alamayınca üzüntüden felç oldu. Tüm birikimlerini ailesiyle birlikte Yimpaş’a yatıran Mustafa Azmaz iki yıldır koltuk değneği ile yürüyor. Aldıkları kar payını ana paraya yatıran ve geleceğini garanti altına almak isteyen Yimpaşzede Mustafa Azmaz, "Bir kuruş cebimize girmedi" dedi.

35 yıllık gurbetçi Azmaz, başından geçenleri şöyle anlattı:

"Yimpaş’ a ortaklık kampanyasına biz de katıldık. Böylece memleketimiz Yozgat’ın ekonomik kalkınmasına faydalı olacak ve kazanılan paradan kar payı alacaktık. Dişimizden tırnağımızdan arttırdığımız ve karımın bileziklerini, altınlarını satarak topladığımız bütün paramızı Yimpaş’a yatırdık. İlk yıllar iyi gitti. Biz de güvendik ve hisselerimizin artması için hakkımız olan parayı ana paramıza ilave ettirdik. Bunların toplamı Euro hesabına göre 300 bin Euro’yu buluyor. Paramızın gittiğine mi maddi ve manevi rezilliğimize mi yanalım bilemiyorum. Bu üzüntüler sonucu sağ tarafım felç oldu. Soyguncuları Allah’a havale ediyorum."
Selahattin DUYGU / KASSEL
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!