Hayata bir adım önde başlıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Hayata bir adım önde başlıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2010 00:00

Nevada Üniversitesi’nden Prof. Mariah Evans başkanlığında yapılan yirmi yıllık bir araştırma, kütüphaneli evlerde doğan çocukların diğerlerine kıyasla çok daha şanslı olduklarını ve hayata birkaç kademe ileriden başladıklarını ortaya koyuyor.

Sefa KAPLAN
ABD’nin Nevada Üniversitesi’nde görev yapan sosyolog Prof. Mariah Evans başkanlığındaki Los Angeles California Üniversitesi ve Australian National Universitesi’nden araştırma ekipleri, yirmi yıl boyunca 27 ülkeden 70 bin aile ile görüştü. Yirmi yıl sonra ortaya çıkan gerçek hiç de şaşırtıcı değildi: Kütüphaneli evlerde doğan çocuklar, kütüphanesiz evlerde doğup büyüyen çocuklara göre daha yüksek bir eğitim düzeyine sahip oluyordu.
Araştırmanın amacı, evde bulunan kitapların çocukları etkileyip etkilemediğini ortaya çıkartmaktı. Bunun için 70 bin aile, yirmi yıl boyunca gözlendi. Ortalama beş yüz kitaplık bir kütüphanenin bulunduğu evlerde doğmuş olmak, yüksek eğitim görmüş bir ailenin çocuğu olmak gibi bir etki yapıyor ve başarı düzeyini kendiliğinden getiriyordu. Bu çocuklar hayata üç yıllık bir eğitim görmüş gibi başlıyordu. Diğerleri, yani kütüphanesiz evlerde doğanlar ise hiç eğitim görmemiş bir ailenin koşullarına mahkum oluyordu.
Prof. Evans, bu türden kütüphaneli evlerin, düşük eğitim düzeyine sahip anne ve babaların çocuklarını daha fazla etkilediğini belirterek, yirmi kitap bulunan evlerin bile çocukların gelişmesini olumlu yönde belirlediğini söylüyor. Özellikle, Çin gibi kalabalık nüfusa sahip ülkelerde, kütüphaneli evlerin etkisinin daha bir görünürlük kazandığını vurgulayan Prof. Evans, “Kitaplar çocuklarımızın geleceği için en etkili ve en ucuz yatırım” diyor.

Oryantalistler müzayedesi

ARTI Mezat’ın Türk ve oryahtalist Avrupa ressamlarının eserlerindenoluşan ‘Ars Aemula Naturae- Sanat Tabiatın Rakibidir’ adlı müzayedesi bugün saat 21.00’de The Sofa Hotel / Nişantaşı’nda gerçekleştiriliyor. Müzayedenin en ilgi gören eseri ünlü oryantalist Alberto Pasini’nin Yeni Cami Kapısı Önü adlı 116 x 91 cm. yağlıboya tablosu. Eserde, Yeni Cami’nin kapısının mimari dokusu önünde karpuz satıcısı, abdest alan adam, pembe şemsiyeli kadınlar resmedilmiş. 1876 tarihli bu başyapıt, 1878 Paris Exposition Universelle’de sergilenmiş.
En ünlü oryantalist ressamlardan eserlerin yer aldığı müzayedede, Carlo Bossoli’nin “Kız Kulesi”, Jean Baptista Vanmour’dan “Müftü”, Leonardo De Mango’dan ”Dilenciler” ve Fausto Zonaro’dan sekiz adet eser, ve Osmanlı yaşamı ile ilgili pek çok oryantalist tablo yer alıyor. Müzayedede ayrıca Erol Akyavaş, Ömer Uluç, Burhan Doğançay, Fahrel Nissa Zeid gibi çağdaş Türk ressamlardan seçme eserleri de yer alıyor.

Sanatçıların Ermeni açılımı

Arzu ÇAKIR MORIN / PARİS
ERMENİ asıllı Fransız müzisyen ve aktör Charles Aznavour ile Türk yazar Nedim Gürsel, Fransa’nın Saint Louis kentinde düzenlenen kitap fuarında bir araya geldi. Gürsel, “Charles Aznavour 85 yaşında ama hala dinamik, etkileyici bir insan. Türk-Ermeni yakınlaşmasında üzerimize sorumluluk düşüp düşmediğini konuştuk” dedi. Gürsel, Aznavour ile buluşmasını şöyle aktardı: “Fuarda iki saat boyunca yan yana oturup sohbet ettik. Aznavour, ‘Alçak Sesle’ adlı kitabını bana ‘Geçmişimiz ne olursa olsun, ortak geleceğe inşallah, dostlukla’ diye imzaladı. Ben de Aznavour’a ‘Yedi Derviş’ adlı kitabımın Fransızca çevirisini imzalayarak hediye ettim.”

887 bin 660 adet resimlik yarışma

BU yıl 29’uncusu düzenlenen ve 877 bin 660 adet resimle rekor sayıda başvuru alan “Pınar Kido Resim Yarışması” sonuçlandı. 22 öğrenci dizüstü bilgisayarla ödüllendirilirken, en çok resim gönderen 10 okula masaüstü bilgisayar hediye edilecek. Yetenekli öğrenciler, Prof. Hüsamettin Koçan ve ekibi yönetiminde, 21-25 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da ‘Sanat Haftası’na katılacak.

Laterna yüz yıl sonra İstanbul’da

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle hayata geçirilen “Eski İstanbul Sokak Eğlencesi Laterna” projesi bugün başlıyor. 12 Haziran’a kadar laternanın özel repertuvarı, pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 17.00-20.00 arasında İstanbul’un farklı semtlerinde dinlenebilecek.

GÜNÜN AJANDASI

KONSER

Ataköy’de caz
İSTANBUL Ata-köy’deki Sheraton İstanbul’un düzenlediği Caz Festivali’nde bugün Ingrid Jensen bir konser verecek. Amerika’da adını duyuran Jensen, solist düzeyine yükselebilen nadir kadın caz trompetçilerden. 7 Temmuz’a kadar sürecek festival kapsamında 16 haziranda tenor saksofoncu Benny Golson, 22 Haziran’da akordeoncu Richard Galliano, 30 Haziran’da Roseanne Vitro birer konser verecek. Tel: 0212 413 06 43

SERGi

İnönü karikatürleri

BİLİM ve siyaset dünyamıza farklı renk ve çizgisi ile unutulmaz katkılarda bulunan Erdal İnönü, 84. doğum yıldönümünde bu kez karikatür sanatçılarının eserlerinden oluşturulan “Erdal İnönü Karikatürleri Sergisi” ile anılıyor. Sergide aralarında Ali Ulvi, Bedri Koraman, Erdoğan Başol, İsmail Gülgeç, Nehar Tüblek, Salih Memecan, Semih Poroy, Tan Oral gibi karikatür sanatçılarından yaklaşık 150 karikatür yer alıyor. 14 Haziran’a kadar gezilebilir. Yeniçarşı Cad. Galatasaray Apt. No:26/1 Beyoğlu

SiNEMA

SİYAD’ın seçtikleri

BEYOĞLU Sine-ması’nda 20 yıldır düzenlenen “SİYAD’ın Seçtikleri” programı, bu yıl 11-24 Haziran tarihleri arasında yapılıyor. Bilet fiyatlarının tüm gün ve seanslarda 5 TL olacağı 14 günlük toplu gösterimde izlenebilecek 10 film şöyle sıralanıyor: “Açlık” (Hunger), “Yasak Bölge 9” (District 9), “Avatar”, “Şampiyon” (The Wrestler), “Milk”, “Okuyucu” (The Reader), “Son Veda” (Okuribito), “Milyoner” (Slumdog Millionaire), “Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi” (Capitalism: A Love Story), “Küçük Deniz Kızı Ponyo” (Ponyo on the Cliff by the Sea).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!