Hayat kadınları podyuma çıkarsa

Güncelleme Tarihi:

Hayat kadınları podyuma çıkarsa
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 13:36

Podyuma çıkıp kendi tasarımlarını tanıtan hayat kadınları moda haftasına damga vurdu.

Haberin Devamı

İŞTE DEFİLEDEN ÇARPICI KARELER

Brezilya'da bundan 9 ay önce hayat kadınları tarafından kurulan Daspu Moda Evi; Rio de Janeiro'daki moda haftasına damgasını vurdu. Rio de Janeiro'daki moda haftasında hayat kadınlarının tasarladığı giysileri yine hayat kadınlarının kendileri tanıttı. Brezilya'nın ünlü yıldızlarından Nana Goueveia da podyuma çıkanlar arasındaydı.

Hayat kadınlarına karşı uygulanan ayrımcılığa karşı çıkmak ve onların ihtiyaçlarını karşılamak için gelir sağlamak amacıyla kurulan Daspu; sadece 9 ayda çok tartışılmakla kalmadı çok da büyük başarı sağladı. Daspu'nun tasarımlarında  mücadele, zevk, eğlence,karnaval ve eylemcilik gibi unsurlar ön plana çıkıyor.

Daspu geçen yıl düzenlenen 10.Uluslararası İstanul Bienali'nde Slovenyalı sanatçı Tadej Pogacar'ın çalışmasına da esin kaynağı olmuştu.

Haberin Devamı

Daspu markasının öyküsü 1992'ye kadar uzanıyor. Bir dönem hayat kadınlığı yapan Rio de Janeirolu Gabriella Leite, Davida isimli sivil toplum örgütünü kurup hayat kadınları bu örgüt etrafında toplamaya başlıyor. Brezilya'da hayat kadınlığı yasal bir meslek ve sosyal güvenlik çatısı altında. Ama her yerde oludğu gibi önyargılarla, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ve baş uygulayıcısının polis olduğu şiddetle mücadele etmek zorundalar.

Davida'nın amacı da, tüm bu saydıklarımızla mücadele etmek. Sağlık Bakanlığı destekli kuruluş, hayat kadınları toplumda algılanış biçimini değiştirmeye, AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemeye, tedavisi için kaynak yaratmaya çalışıyor. Fahişelerin haklarını savunuyor, onları eğitiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!