Havuzda mahsur kalan vaşak kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

Havuzda mahsur kalan vaşak kurtarıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 15:59

Nevşehir’de Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü Nevşehir Şube Müdürlüğü ekipleri bir havuzda mahsur kalan Anadolu Vaşağı’nı kurtardı.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü Nevşehir Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, müdürlük ile sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı foto safari etkinliği düzenlendi. Teması Doğa resimleri olan söz konusu etkinlik Gülşehir, Hacıbektaş ve Avanos ilçesi sınırları içerisinde yer alan özel bölgelerde yapıldı. Etkinliğe katılanlar Eskiyaylacık köyü Ahmet Ören mevkiinde bulunan Özel Ağaçlandırma yapılan sahanın sulanması için yapılmış havuzda mahsur kalan bir yaban hayvanı görüldü. Yanına yaklaşıldığında söz konusu türün Anadolu Vaşağı olduğu tespit edildi.

Anadolu Vaşağının söz konusu havuza içinde ölü bulunan tavşanın peşinden giderek düştüğü ve yaklaşık 1-2 saattir orada mahsur kaldığı belirtildi. Bulunduğu yerden çıkarılması için müdürlük çalışanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri harekete geçerek çevrede bulunan tahta parçalarını birbirine monte ederek havuza uzattı. Bu şekilde vaşak mahsur kaldığı alandan çıkarılarak yaşam alanı olan ormanlık alana kavuşması sağlandı.

Anadolu Vaşağı’nın yaşam alanı bulunduğuna ilişkin bugüne kadar yapılmış bir çalışma bulunmuyor.

Nesli tehlikede

Haberin Devamı

World Conservation Union (Dünya Koruma Birliği) tarafından nesli tehlike altındaki 120 memeli türü arasında yer alan vaşak, benekli kürküyle avcıların hedefi olurken sayılarındaki azalma nedeniyle yaşadıkları her ülkede avlanmaları yasaklandı.

Nesli tükenmek üzere olan Anadolu Vaşağı da insanlara saldırmayan ve onlardan kaçan ürkek bir hayvan olarak biliniyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nce nesli tehlikedeki türler arasına alınan vaşaklar, Türkiye’de Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu’da ender olarak görülüyor. Genel olarak geceleri avlandığı için doğal ortamda çok fazla görünmeyen vaşaklar, ağaçsız açık alanlarda, insanların yerleşim yerlerinden mümkün oldukça uzakta kayalık ve dağlık bölgelerde yaşıyor. Vaşaklar ortalama 10-12 yıl yaşıyor. Bir şehir kedisinin yaklaşık 5 katı ağırlığında olan vaşak, insanlara saldırmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!