Havuza düşen su samurları kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

Havuza düşen su samurları kurtarıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2008 21:21

Denizli'nin Çivril İlçesi'nde nesli tükenmekte olan 2 su samuru, düştükleri boş sulama havuzundan 1 saat süren operasyonla kurtarıldı.

Işıklı Beldesi ile Yeniköy arasındaki meyve bahçesinde bulunan boş sulama havuzuna 2 su samuru düştü. İhbar üzerine harekete geçen Çivril İlçe Tarım Müdürlüğü veterinerleri bölgeye gitti. Çivril Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük'ün de takip ettiği operasyonda, kurtarma için samurlara ilk olarak ilaçlı balık atıldı. Balıkları yiyen samurların sakinleşmesi üzerine havuza giren ekip, samurların üzerine ağ atarak yakaladı. İlçe Tarım Müdürlüğü veterineri Ahmet Kocakaplan, su samurlarının Çivril'de daha önce yaşadığına dair bilgileri olmadığını belirterek, şöyle dedi:

“Duyumlarımıza göre, Yuvaköy'de balıkçılık yapan bir kişi, yaklaşık 40 yıl önce merak ettiği için bir çift su samurunu bölgeye getirerek göle bırakmış. O hayvanların yaşamını devam ettirip- ettiremediği konusunda bilgimiz yok. Yetişkinleri yaklaşık 30 kilogram olur. Bunlar yeni yetişen yavru hayvanlar. Havuzun içinde aç kalmaları, onları biraz halsiz bırakmış. 10 günlük tedavinin sonunda doğaya bırakacağız.”

Çivril Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, su samurunu görünce heyecanlandıklarını söyledi. Kaymatam Başıbüyük, “Birçok canlıya doğal olarak evsahipliği yapan Işıklı Gölü ve civarında yaşayan yeni bir tür olması bizi çok heyecanlandırdı. Nesli tükenmek üzere olan bu hayvanların doğal ortamlarında hayatlarını sürdürebilmesi için gerekli şartları sağlayacağız” diye konuştu.

Türkiye'de su kenarları ve nehirlerde yaşayan su samurlarına, halk arasında ‘su köpeği’ de deniyor. Suya bağımlı ve etçil olan bu hayvanlar, daha çok balık ve su kuşlarını tercih ediyor. Balık ağlarına ve üretim tesislerine zarar verdikleri gerekçesiyle balıkçılar tarafından öldürülüyor. Avrupa'da ve Türkiye'de nesli tükenme noktasına gelen bu hayvanlar, avlanması yasaklanarak korunan türler arasında bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!